Zdravlje

Ljubav & Sex

Kako sprečiti opadanje kose?

Ćelavost jeste genetički problem, ali zdrave životne navike i ispravna ishrana mogu igrati veliku ulogu kad je rast i gubitak kose u pitanju.

Kako sprečiti opadanje kose?Isto tako pojedini šamponi, maske i regeneratori za kosu mogu sprečiti opadanje kose.

Proteini

Kosa je sačinjena od proteina, a nedostatak istog može prozrokovati opadanje kose. Dodajte u ishranu namirnice životinjskog porekla koje su bogate proteinima, kao što su meso i mlečni proizvodi.

Vitamin C

Vitamin C se takođe nalazi u zdravoj vlasi, ako vam je kosa slabašna, jedite puno citrusnog voća, kao što su limun, pomorandža, mandarina. Posebno bogate vitaminom C su zelene paprike i nikako ih nemojte izostaviti.

Vitamin B

Biotin i B kompleks su neophodni za rast kose . B3 poboljšava cirkulaciju temena i podstiče rast kose. Najbolje bi bilo da uzimate suplemente B vitamina.

Gvožđe

Jedite hranu bogatu gvožđem kao što su kajsije, džigerica i grožđice, ali pazite da ih ne kombinujete sa mlečnim proizvodima jer oni neutrališu gvožđe. Kombinujte ih sa citrusnim voćem i vitaminom C.

Voda

Kao i za sve ostalo voda je veoma zdrava za rast i kvalitet kose. Ovo je samo još jedan od razloga da uzimate 4-8 čaša vode dnevno.

Vitamini A i E

Vitamin E poboljšava rast kose možete ga čak nabaviti u tečnom stanju i utrljavati na vlasište, dok vitamin A održava kosu sjajnom i zdravom.

Hormoni

Hormoni u organizmu uveliko utiču na rast kose. Manjak hormona smanjuje rast kose, a višak povećava. Ženama se mogu dodati bio-identični hormoni, ali se moraju napraviti detaljni testovi krvi. Pokušajte ipak prirodnim putem da nadomestite estrogen kojeg ima u batatu poznatom kao slatki krompir.

Izbegavajte

Kao ni za sve ostalo cigarete i alkohol nisu dobri ni za rast kose. Pušenje usporava cirkulaciju krvi što može popešiti opadanje dok alkohol takođe ima štetan učinak.

Autor: M.P.
Izvor: Life Press
Foto:after40.co

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

lifestyle

Povezane vesti:

Komentari

Isprobajte dijetu sa pečurkama!

Isprobajte dijetu sa pečurkama!

Pečurke su jedna od najzdravijih namirnica koje su bogate proteinima, pa se često nazivaju i "meso vegetarijanaca". Ova ukusna biljka je dobar saveznik onima koji žele da smršaju, a da pritom ne moraju da gladuju!

Tekstualna vest25. jun 2016

SODABIKARBONA: Prah za lepotu, zdravlje i domaćinstvo

SODABIKARBONA: Prah za lepotu, zdravlje i domaćinstvo

Natrijum bikarbonat, koji se popularno zove soda bikarbona, ima veoma široku primenu: u kuvanju, pranju, lečenju, kozmetici… Možemo je nazvati i prahom sa čudotvornim delovanjem, jer je utvrđeno da čak pomaže i u lečenju nekih teških bolesti.

Tekstualna vest24. jun 2016

Sunce i more leče organizam!

Sunce i more leče organizam!

Letovanje pored toga što za svakog čoveka predstavlja beg od tropskih vrućina u gradu, služi kao pravi lek za dušu, ali i za organizam.

Tekstualna vest24. jun 2016

Kako zaštiti dete od sunca? FOTO

Kako zaštiti dete od sunca? FOTO

Boravak za svakog čoveka na suncu može da bude veoma opasan zbog ultravioletnog zračenja, a kada su bebe ili mala deca u pitanju zaštita je i više nego obavezna,

Tekstualna vest23. jun 2016