Kako sprečiti opadanje kose?

Ćelavost jeste genetički problem, ali zdrave životne navike i ispravna ishrana mogu igrati veliku ulogu kad je rast i gubitak kose u pitanju.

Kako sprečiti opadanje kose?Isto tako pojedini šamponi, maske i regeneratori za kosu mogu sprečiti opadanje kose.

Proteini

Kosa je sačinjena od proteina, a nedostatak istog može prozrokovati opadanje kose. Dodajte u ishranu namirnice životinjskog porekla koje su bogate proteinima, kao što su meso i mlečni proizvodi.

Vitamin C

Vitamin C se takođe nalazi u zdravoj vlasi, ako vam je kosa slabašna, jedite puno citrusnog voća, kao što su limun, pomorandža, mandarina. Posebno bogate vitaminom C su zelene paprike i nikako ih nemojte izostaviti.

Vitamin B

Biotin i B kompleks su neophodni za rast kose . B3 poboljšava cirkulaciju temena i podstiče rast kose. Najbolje bi bilo da uzimate suplemente B vitamina.

Gvožđe

Jedite hranu bogatu gvožđem kao što su kajsije, džigerica i grožđice, ali pazite da ih ne kombinujete sa mlečnim proizvodima jer oni neutrališu gvožđe. Kombinujte ih sa citrusnim voćem i vitaminom C.

Voda

Kao i za sve ostalo voda je veoma zdrava za rast i kvalitet kose. Ovo je samo još jedan od razloga da uzimate 4-8 čaša vode dnevno.

Vitamini A i E

Vitamin E poboljšava rast kose možete ga čak nabaviti u tečnom stanju i utrljavati na vlasište, dok vitamin A održava kosu sjajnom i zdravom.

Hormoni

Hormoni u organizmu uveliko utiču na rast kose. Manjak hormona smanjuje rast kose, a višak povećava. Ženama se mogu dodati bio-identični hormoni, ali se moraju napraviti detaljni testovi krvi. Pokušajte ipak prirodnim putem da nadomestite estrogen kojeg ima u batatu poznatom kao slatki krompir.

Izbegavajte

Kao ni za sve ostalo cigarete i alkohol nisu dobri ni za rast kose. Pušenje usporava cirkulaciju krvi što može popešiti opadanje dok alkohol takođe ima štetan učinak.

Autor: M.P.
Izvor: Life Press
Foto:after40.co

Izvor: Svet Plus

Tagovi

lifestyle

Povezane vesti:

Komentari

Apel: ​Pomozimo Milošu Stojanoviću da pobedi bolest!

Apel: ​Pomozimo Milošu Stojanoviću da pobedi bolest!

Jasmina i Goran Stojanović, iz sela Mađere kod Prokuplja, žive u jednosobnom, iznajmljenom stanu zajedno sa obolelim sinom Milošem koji nema šta da jede. Ukoliko mu ne pomognemo, ovaj 18- godišnji dečko spavaće na ulici, a čeka ga još jedna operacija noge, za koju novca više nema.

Tekstualna vest9. april 2015

Lekoviti namazi protiv bolova u želucu

Lekoviti namazi protiv bolova u želucu

Bolove u želucu najčešće izaziva stres i nervoza kao i hrana koja ne prija našem organizmu. Veoma je neprijatan bol, a mnogi su svedoci toga svakodnevno. Evo namaza koji če da se rešite ovog problema.

Tekstualna vest7. april 2015

Smršajte pet kilograma za dve nedelje!

Smršajte pet kilograma za dve nedelje!

U zimskom periodu zbog brojnih praznika često nabacimo koji kilogram viška, te je preporučljivo promeniti režim ishrane kako bi svoju liniji vratili na prvobitnu težinu ili oslabili još malo.

Tekstualna vest7. april 2015

Zdravlje

Ljubav & Sex