Kako sprečiti opadanje kose?

Ćelavost jeste genetički problem, ali zdrave životne navike i ispravna ishrana mogu igrati veliku ulogu kad je rast i gubitak kose u pitanju.

Kako sprečiti opadanje kose?Isto tako pojedini šamponi, maske i regeneratori za kosu mogu sprečiti opadanje kose.

Proteini

Kosa je sačinjena od proteina, a nedostatak istog može prozrokovati opadanje kose. Dodajte u ishranu namirnice životinjskog porekla koje su bogate proteinima, kao što su meso i mlečni proizvodi.

Vitamin C

Vitamin C se takođe nalazi u zdravoj vlasi, ako vam je kosa slabašna, jedite puno citrusnog voća, kao što su limun, pomorandža, mandarina. Posebno bogate vitaminom C su zelene paprike i nikako ih nemojte izostaviti.

Vitamin B

Biotin i B kompleks su neophodni za rast kose . B3 poboljšava cirkulaciju temena i podstiče rast kose. Najbolje bi bilo da uzimate suplemente B vitamina.

Gvožđe

Jedite hranu bogatu gvožđem kao što su kajsije, džigerica i grožđice, ali pazite da ih ne kombinujete sa mlečnim proizvodima jer oni neutrališu gvožđe. Kombinujte ih sa citrusnim voćem i vitaminom C.

Voda

Kao i za sve ostalo voda je veoma zdrava za rast i kvalitet kose. Ovo je samo još jedan od razloga da uzimate 4-8 čaša vode dnevno.

Vitamini A i E

Vitamin E poboljšava rast kose možete ga čak nabaviti u tečnom stanju i utrljavati na vlasište, dok vitamin A održava kosu sjajnom i zdravom.

Hormoni

Hormoni u organizmu uveliko utiču na rast kose. Manjak hormona smanjuje rast kose, a višak povećava. Ženama se mogu dodati bio-identični hormoni, ali se moraju napraviti detaljni testovi krvi. Pokušajte ipak prirodnim putem da nadomestite estrogen kojeg ima u batatu poznatom kao slatki krompir.

Izbegavajte

Kao ni za sve ostalo cigarete i alkohol nisu dobri ni za rast kose. Pušenje usporava cirkulaciju krvi što može popešiti opadanje dok alkohol takođe ima štetan učinak.

Autor: M.P.
Izvor: Life Press
Foto:after40.co

Izvor: Svet Plus

Tagovi

lifestyle

Povezane vesti:

Komentari

Da li je "krckanje" prstiju loše ili dobro?

Da li je

Verovatno ste mnogo puta do sad čuli savet da ne bi trebalo da "krckate prste" jer im time nanosite veliku štetu koja će biti vidljiva tek u godinama koje dolaze. Da li je to tačno?

Tekstualna vest28. avgust 2015

Uklonite bore prirodnim putem!

Uklonite bore prirodnim putem!

Većina dama u zrelim godinama ima problem sa borama. Iako se mnoge opredeljuju za estetske zahvate, postoje prirodni tretmani koji pomažu da se zauvek oslobodite svog problema.

Tekstualna vest28. avgust 2015

Rešite se stomaka vežbom usisavanja! VIDEO

Rešite se stomaka vežbom usisavanja! VIDEO

Iako bi mnoge dame volele da imaju ravan i idealan stomak, najveću prepreku im stvara svakodnevno vežbanje koje ponekad ume da bude veoma iscrpljujuće, a rezultati nedostižni.

Tekstualna vest26. avgust 2015

Zdravlje

Ljubav & Sex