Region

Svet

Guča 2013: Najbolji trubači bojkotuju Dragačevski sabor

Najbolji trubači u Zapadnoj Srbiji bojkotovaće Dragačevski sabor trubača koji počinje za dva dana, jer se "unapred znaju pobednici" - saopštili su kapelnici orkestara koji su nedavno bojkotovali i predtakmičenje na Zlatiboru.

Guča 2013: Najbolji trubači bojkotuju Dragačevski sabor



Oni ističu da su se od 11 prijavljenih orkestara, koliko je trebalo da učestvuje na predtakmičenju, samo dva pojavila i automatski dobili prolaz u finale, što čini besmislenom ovu jedinstvenu manifestaciju koja se organizuje po 53. put.
 
Direktor Sabora Adam Tadić je rekao da su izmenjena pravila takmičenja i da su trubači zbog toga odustali jer su morali da uvežbavaju pesme koje su dobili iz šešira 60 dana pred početak predtakmičenja.
 
Kako je za agenciju Beta izjavio Radiša Vitezović iz Tubića kod Kosjerića, ove godine najveće nagrade dobiće orkestri iz Požege, koji su se pojavili na predtakmičenju na Zlatiboru, jer im je to obećano a sve ostalo su "priče za malu decu".

"Preko 20. gdina sam učestvovao na Saboru, 1993. proglašen za najboljeg mladog trubača i 1999. osvojio Zlatnu trubu, a pre mene se u Guči takmičio i moj otac kada se cenio kvalitet muziciranja a sada Sabor vode korumpirani pojedinci", kaze Vitezović.

On ističe da je Sabor postao mesto neviđenog muvanja, a umesto trubača sada su glavne estradne zvezde iz oblasti muzike i šou biznisa koji će nastupati za ogromne honorare.

Ivan Đenadić iz Akmačića kod Nove Varoši govori da su neviđene laži kako su se trubači uplašili novih pravila, "jer svi smo mi profesionalci i bilo šta da dobjemo da sviramo za deset munita smo spremni, a bojkot je jedini način da se nesto promeni".

"Nema svrhe takmičiti se kada se nameštaju pobednici, a to se radi iz interesa, prvenstveno organizatora, i Guča treba da bude svetkovina trubača, a ne koncerti raznih muzičara i pevača. Ako ovako nastave Sabor će nestati", izjavio je Đenadić koji se godinama takmičio.

Domačin ovogodišnjeg Sabora trubača, koji počinje u ponedeljak u 10 sati, biće pesnik Dobrica Erić i trajaćje do 11. avgusta, a finalno takmičenje trubačkih orkestra je u subotu veče.

Autor: M.P.
Izvor: Beta
Foto: Facebook

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>