Svet

Region

Dejvid Bouvi novim spotom protiv oružja (Video)

Britanski kantautor Dejvid Bouvi, poznat po pesmama i spotovima dubljeg značenja, svoj novi spot je, izgleda, uperio protiv Nacionalne asocijacije za oružje SAD.

Dejvid Bouvi novim spotom protiv oružja (Video)



Zagonetni Bouvi je posle 10 godina pauze objavio album "The Next Day", koji mu je doneo najbolje kritike i najbolju prodaju još od početka osamdesetih godina, ali odbija da komunicira sa medijima i da svira koncerte, pa promocija albuma praktično ide preko spotova koji su privukli veliku pažnju javnosti.

U odnosu na prethodna tri spota, naročito onog za pesmu "The Next Day" u kojem igraju Geri Oldman i Merion Kotijar, nedavno objavljeni četvrti, za pesmu "Valentine's Day", sveden je i jednostavan, ali samo naizgled, ukazuje se na sajtu NME-a.

"Ima tu stvari koje se ne vide na prvi pogled", piše NME-ova blogerka Lusi Džouns, analizirajući stihove iz "Valentine's Day", izgled Bouvijeve gitare u spotu, pevačevu gestikulaciju i poze, senke na zidu, kao i suptilne specijalne efekte.

Pozivajući se pored ostalog na Bouvijevog producenta Tonija Viskontija, novinarka piše da stihovi "Valentine's Day" govore o neodredjenom masovnom ubistvu u školi, dok spot ukazuje na odgovornost Nacionalne asocijacije za oružje i Čarltona Hestona za takve tragedije koje se sve češće dešavaju u SAD.

U spotu, Bouvi svira gitaru u hodniku neke stare zgrade, a kamera sa fokusira na njegovo lice i rožnjače različitih boja - posledica davnašnje tuče sa prijateljem.

Kako klip odmiče, tako isprva pitomi izraz Bouvijevog lica postaje sve zloćudniji a njegovi pokreti sve agresivniji i militantniji.

Gitara je skraćena, bez glave sa čivijama; Bouvi je u početku svira, a kasnije s njom pozira kao sa puškom. U jednom trenutku, senka gitare na zidu ima oblik automatske puške, a kroz njenu žicu proleće metak.

Ključni trenutak dolazi kada Bouvi digne gitaru/pušku iznad glave - Lusi Džouns taj momenat iz spota poredi sa fotografijom Čarltona Hestona - simbola borbe za liberalno posedovanje oružja u SAD - kako pozira sa puškom ispred logoa Nacionalne asocijacije za oružje.

"Postoji li direktna posveta Čarltonu Hestonu i Nacionalnoj asocijaciji kojom je on predsedavao do 2003. godine? Nema nikakve sumnje, što se mene tiče", napisala je novinarka NME-a. Da li je to tako, procenite sami.



Autor: I.M.
Izvor: Beta
Foto: Printscreen Youtube

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>