Ostalo

Sme�no

Aplikacija Strit Vju stiže u Srbiju: Gugl snima srpske ulice

Specijalna "Guglova" vozila sa kamerama, koja snimaju ulice i znamenitosti, uskoro stižu i u Srbiju.

Aplikacija Strit Vju stiže u Srbiju: Gugl snima srpske ulice



Formalni zahtev za realizaciju projekta "Strit vju" u Srbiji "Gugl" je već podneo Rodoljubu Šabiću, povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

"Moramo pažljivo da proučimo projekat. Nemam ništa protiv toga jer ne želim da Srbija zaostaje u odnosu na druge evropske zemlje kada su u pitanju informacione i komunikacione tehnologije, ali ćemo insistirati na poštovanju standarda koji važe u zemljama EU i na zaštiti privatnosti građana", izjavio je Šabić. On nije mogao da precizira kada će početi snimanje Srbije, ali je istakao i da to neće biti moguće pre dobijanja saglasnosti.

Na pitanje da li će specijalna vozila krstariti celom Srbijom, Šabić je rekao da pretpostavlja da će verovatno krenuti od većih gradova, najpre Beograda.

"Gugl je do sada snimio oko 50 država uključujući i naše komšije Hrvatsku i Mađarsku, a u toku je snimanje Slovenije. Ova snimanja traju oko tri meseca, a aplikacija "Strit vju" će moći da se koristi šest meseci kasnije.

Pored specijalnih automobila opremljenih kamerama koje snimaju svih 360 stepeni, "Gugl" za snimanje ulica koristi tricikle i trolejbuse, a za terene koji su nepristupačni automobile i motorne sanke."

Autor: M.P.
Izvor/Foto: Alo

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>