Svet

Region

Novak Đoković u finalu Vimbldona!

Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u finale Vimbldona pošto je danas u prvom polufinalnom meču savladao Huana Martina Del Potra sa 3:2 u setovima - 7:5, 4:6, 7:6 (7:2), 6:7 (6:8), 6:3.

Novak Đoković u finalu Vimbldona!



Bio je to iscrpljujući maratonski duel i deveta pobeda Srbina nad Argentincem u njihovom 12. međusobnom susretu. Đoković će 11. put u karijeri igrati finale gren-slema, drugi put na Vimbldonu gde je trijmfovao 2011. godine.

U prvom setu viđene su samo dve brejk lopte tokom 55 minuta igre, obe za Đokovića. Prvu u šestom gemu nije uspeo da iskoristi, ali je bio na visini zadatka kada je to bilo najpotrebnije, u dvanaestom gemu za 7:5 i 1:0 u setovima.

Del Potro je izjednačio na 1:1 nakon što je drugi set prelomio u sedmom gemu, kada je brejkom poveo sa 4:3 bez izgubljenog poena. Imao je Novak u narednom gemu jednu brejk priliku da izjednači, ali je Argentinac sjajnim servisima uspeo da spreči srpskog tenisera da se vrati u set.    Del Potro je u nastavku meča bio izuzetno agresivan, pokušavajući da po svaku cenu Đokovića izbaci iz igre, što mu je delimično polazilo za rukom. Novak je odolevao konstantnim napadima Argentinca i čuvao svoj servis, pa je posle izjednačene borbe dobio set u taj brejku.   

Po jedan brejk teniseri su razmenili u četvrtom periodu igre i ponovo je taj-brejk rešavao pitanje osvajača seta, a igra nerava nastavljena je u petom setu. Đoković je demonstrirao mentalnu snagu u osmom gemu kada je oduzeo Del Potru servis, poveo sa 5:3, a potom na svoj servis posle trilera došao do novog velikog uspeha u Londonu nakon četiri sata i 43 minuta divovske borbe.

"Ovo je jedan od mojih najboljih mečeva na Vimbldonu. Bilo je neizvesno do samog kraja, on je gren slem šampion i to se videlo na terenu. Kada sam imao meč lopte u taj-brejku četvrtog seta trebalo je da budem agresivniji, nisam tako postupio, a on je to znao da iskoristi. Bio sam spreman da igram pet setova danas, srećan sam što sam pobedio i plasirao se u novo finale", izjavio je Đoković neposredno nakon meča.

Plasmanom u finale najprestižnijeg turnira srpski teniser je zaradio novih 480 poena za ATP listu. U borbi za titulu Đoković se u nedelju sastaje sa pobednikom meča u kojem igraju Britanac Endi Marej i Poljak Jerži Janovic.

Autor: M.P.
Izvor: Tanjug
Foto: AP

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>