Ostalo

Sme�no

Antoni Gaudi: 161 godina od rođenja španskog arhitekte

Antoni Gaudi, španski arhitekta, bio je vrlo poznat po svom specifičnom stilu i jedinstvenom dizajnu.

Antoni Gaudi: 161 godina od rođenja španskog arhitekte



Rođen je u španskoj provinciji Taragona, a arhitekturu je studirao na Višoj tehničkoj školi arhitekture u Barseloni.

Kako nije bio dovoljno finansijski potkovan, tokom studija radio je kao tehnički crtač i dizajnirao nameštaj. Svoj talenat svuda je pokazivao pa su ga tako primetili Đuzep Fontsere i Đoan Martorelj, katalonske arhitetke, i zaposlili ga.

Gaudi je u početku dizajnirao enterijer i bavio se dekoracijom prostora, sve dok jedna vitrina na kojoj je on radio nije bila izabrana za predstavljanje na Univerzalnoj izložbi u Parizu. Tada je primećen njegov stil i elegenacija što mu je omogućilo nove klijente kao što je Eusebi Guelj (po kome je nazvan Park Guelj).

Stekavši mogućnosti, Gaudi je prestao da se bavi ostalim poslovima i fokusirao se samo na izgradnju svog remek-dela, katedrale "Sagrada Familija", odnosno "Sveta porodica".

Rođen je 25. juna 1852. godine, a preminuo je 1926. godine kada ga je pregazio tramvaj. Svojim izgledom podsećao je na skitnicu pa su taksisti odbili da ga odvezu u bolnicu. Kada su ga prijatelji pronašli u bolnici za siromašne odbio je da se premesti u bolju. Dva dana kasnije Barselona je već žalila za velikim arhitektom.

Autor: M.P.
Foto: tagseoblog.de

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>