Svet

Region

Opra Vinfri dala 12 miliona muzeju

Medijski mogul i TV zvezda Opra Vinfri donirala je 12 miliona dolara novom muzeju u Vašingtonu, koji je posvećen afričko-američkoj istoriji.

Opra Vinfri dala 12 miliona muzeju



Izgradnja muzeja u Vašingotnu trebalo bi da bude završena do 2015. godine. U muzeju će se nalaziti i teatar sa 35 sedišta, a koji će nositi ime Opra Vinfri, koja je ujedno i član savetodavnog veća muzeja, prenose američki mediji

Direktor muzeja izjavio je da je Vinfri uključena u kreiranje muzeja i da će u njemu biti smešten i deo uspomena iz njene karijere.

On je rekao da bi voleo da ima jedan od mikrofona koje je Opra Vinfri koristila tokom u svom šou, jednom od najgledanijih programa u istoriji SAD, a koji je ona okončala 2011. godine, posle 25 godina emitovanja.

Mikrofon bi dodao muzejskoj kolekciji koja sada ima 22.000 predmeta.

Kolekcija pomaže u pričanju afričko-američke iistorije od doba ropstva do perioda nakon Građanskog rata, doba ljudskih prava, renesanse i 21. stoljeća.

"Duboko cenim to što su deo muzeja odlučili da posvete meni. Investiranjem u ovaj muzej želim da pomognem očuvanju naše kulture i iistorije, kako bi priče o onome što jesmo živele za buduće generacije", istakla je Opra.

Troškovi izgradnje muzeja su oko 500 miliona dolara. Vlada SAD izdvojila je polovinu te sume, dok se ostatak prikuplja zahvaljujući privatnim donacijama.

Među eksponatima će biti i stakleni sanduk u kojem se nalazilo telo četrnaestogodišnjeg Emeta Tila koji je ubijen 1955. godine u Misisipiju jer je odao belkinje koje su pomagale i podsticale na borbu za ljudska prava.

Autor: I.M.
Izvor: Tanjug
Foto: Thejennerjahnreport.blogspot.com

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>