Zdravlje

Ljubav

Boja hrane utiče na vašu kilažu

Ukoliko želite da se rešite viška kilograma pred leto, kombinujte na tanjiru namirnice svetlije boje.

Boja hrane utiče na vašu kilažuKombinovanje namirnica tako da budu u kontrastu s bojom tanjira pomaže ukoliko držite dijetu, jer naš mozak porcije vidi kao veće, isto kao što više popijemo ako pijemo iz malih čaša.

Ako vam se spremljeno jelo poklapa sa bojom tanjira, na primer špagete karbonare servirate na tanjiru svetle boje, poješćete mnogo više nego što biste pojeli da ih servirate na recimo crvenom ili tanjiru neke druge kontrastne boje, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Kornel.

Istraživanje je pokazalo da ljudi unesu i do 20 odsto kalorija više ako jedu hranu slične boje kao što je tanjir na kome je servirana. Naučnici koji rade na tom istraživanju smatraju kako je uzrok tom fenomenu upravo razlika u bojama koja naglašava veličinu porcije, a naš mozak to nesvesno percipira i prilagođava osećaj gladi.

Čaša diktira žeđ

Još jedna od zanimljivosti je činjenica da ćemo popiti više ako pijemo iz kratke i široke čaše, nego iz one uske, mada u njih stane jednaka količina tečnosti. Teorija je da nam kraća čaša daje privid da smo manje popili, pa je nekoliko puta punimo.

Neprirodne boje pomažu u kontroli apetita

Istraživanja pokazuju da drečavo plava boja koju najmanje povezujemo s hranom pomaže u kontroli apetita, jer je ta boja najmanje prisutna u prirodi. Zbog toga je visokokalorične grickalice najbolje posluživati u plavim tanjirima.

I u frižideru sortirajte hranu po bojama

U svojim mislima sortirajte police vašeg frižidera tako što ćete na jednu policu staviti zelenu, zdravu hranu, na drugu manje zdrave namirnice, a na treću namirnice najmanje nutritivne vrednosti. Ovaj trik će vam pomoći u obuzdavanju želje za nezdravom hranom.

Autor: B.B.
Izvor: 24sata.hr
Foto: telegraph.co.uk

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

lifestyle


>