Zdravlje

Ljubav

Meditacija pozitivno utiče na anksioznost

Meditacijom kontrolišemo misli i emocije, a poznata je i po tome da pospešuje funkcije mozga. Naučnici sada puno bolje razumeju način na koji meditacija utiče na mozak.

Meditacija pozitivno utiče na anksioznost



Američki naučnici su otrkili da meditacija utiče na aktivnost određenih delova mozga, naročita na deo koji je zadužen za kontrolu razmišljanja i emocija.

"Meditacijom postižemo kontrolu nad mislima i svakidašnjim reakcijama", izjavio je prof. Fadel Zeidan.

U istraživanju koje je objavljeno u časopisu "Social congnitive and affective neuroscience" učestvovalo je 15 osoba sa normalnom količinom dnevne aksioznosti. Nisu patili od mentalnih poremećaja niti su ikada pre meditirali. Naučnici su merili nivo anksioznosti i skenirali njihov mozak pre, tokom i posle meditacije.

Pre svega vežbali su meditaciju 4 puta po 20 minuta. Rezultati skeniranja su pokazali da se nivo anksioznosti smanjio za čak 39%. Snimci mozga su jasno pokazali da su tokom i nakon meditacije delovi mozga koji kontrolišu misli i reakcije bili značajno aktivniji. Naučnici takođe ističu da je meditacija dobar način postizanja kontrole nad vlastitim umom, a sve što vam treba je malo vežbanja kako biste tehniku meditacije usavršili.

Prethodna istraživanja su pokazala da meditacijom možemo regulisati i krvni pritisak, smanjiti hronične upale u telu, ublažiti simptome depresije, popraviti raspoložeje i sprečiti česte promene raspoloženja.

Autor: M.P.
Izvor: centarzdravlja.net
Foto: www.guardian.co.uk

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

lifestyle

Povezane vesti:


>