Svet

Region

Merjem Uzerli napustila Sulejmana zbog neisplaćenog honorara?

Pauzu između dve sezone trenutno najgledanije turske telenovele "Sulejman Veličanstveni" popunila su nagađanja o tome da li i zbog čega je glumica Merjem Uzerli napustila snimanje serije i to u jeku popularnosti.

Merjem Uzerli napustila Sulejmana zbog neisplaćenog honorara?



Mada su najpre kao razlog navodili Uzerlino loše zdravstveno stanje, uzrokovano stresom i premorom, turski mediji ovih dana javljaju da je istina drugačija.

Glumci popularne telenovele doslovno su opljačkani, što televizijska Hurem nije mogla da toleriše. Naime, "Sulejmanov" menadžerski tim posle prodaje prava za emitovanje u arapskim zemljama, od čega je inkasirano više od milion i po dolara, odbio je da isplati hornorare glavnim zvezdama, što je Merjem dovelo do "nervnog sloma".

Činjenica je da su turske serije postale prvoklasan proizvod. Nije tajna da su upravo one toj zemlji povećale godišnji prihod od turizma za 360 odsto, a Istanbul svrstale na listu turističkih atrakcija ispred Londona.

Hurem zbog psihičkih problema napustila Sulejmana Veličanstvenog!
Od 2001. godine Turska je prodala čak 65 serija, što je distributerima i produkcijskim kućama donelo zaradu veću od 70 miliona dolara. Prema podacima kompanije "Kalinos holding", čiji proizvodi čine 80 odsto turskog izvoza serija, jedna epizoda prodaje se po ceni od 500 do 15.000 dolara. Zahvaljujući tome, Turska je dospela na drugo mesto po ukupnoj produkciji, odmah iza SAD. Njihova popularnost ugrozila je Meksikance, suverene vladare u oblasti telenovela na balkanskom TV nebu.

Zato dok osvaja tržište SAD, gde su njene telenovele poslednjih godina gledanije od tamošnjih serija, meksička produkcija "Televisa" nove teme potražila je u orijentalnim sapunicama. Tako je njihov slavni producent Salvador Mehija ("Zlobnica" i "Esmeralda"), boravio nedavno u Instanbulu kako bi pregovarao o otkupljivanju prava za rimejk serija "Ezel" i "Sever Jug". I mada su devedesetih slovile za niskobudžetne, nova produkcija meksičkih telenovela, poput "Ponora ljubavi" (Prva TV), može da parira istočnjačkoj. Za razliku od turske ponude, gde je cena fiksna, otkup epizode meksičke serije zavisi od standarda zemlje koja želi da je emituje. Zbog toga cene variraju od 500 do 7.000 dolara.

Brazilske telenovele, koje su protekle decenije prikazivane mahom na BK televiziji, po kvalitetu i ceni su i dalje neprikosnovene, a samim tim i ređe otkupljivane. Da bi njihovu najnoviju seriju uvrstile u programsku šemu, televizije bi morale da izdvoje minimum 12.000 dolara po epizodi. To predstavlja rizik, jer ponekad i najkvalitetnija TV saga ne donosi veliku gledanost. U prilog tome govori i činjenica da su indijske sapunice "Mala nevesta" i "Odbačena" među najgledanijim, iako naše televizije izdvajaju svega 200 dolara za epizodu od 20 minuta. Ako se uzme u obzir to da svaka od tih serija ima minimum hiljadu epizoda, računica je približno jednaka.

Glumci sa Bosfora postali su zvezde u balkanskim, ali i bliskoistočnim zemljama. Tako je, recimo, Burak Ozdživit, iliti Bali beg iz serije "Sulejman Veličanstveni", pojavom izazvao histeriju među ovdašnjim damama, a kada je obrijao brkove, koje je pustio za potrebe serije, isprovocirao je obožavateljke. Istu popularnost doživeli su Kenan Imirzalioglu (Ezel iz istoimene serije) i Kivanč Tatlitug (zvezda "Zabranjenog voća").

Autor: B.B.
Izvor: Novosti
Foto: gecce.com

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>