Region

Svet

Pet godina od smrti Šabana Bajramovića

Šaban Bajramović, kralj romske muzike, bio je najznačajniji i napoznatiji romski pevač i kantautor.

Pet godina od smrti Šabana Bajramovića



Snimio je 20 albuma i oko pedeset singlova, a napisao je i komponovao više od sedamsto pesama. O njemu su govorili i pisali da je izvanredan pevač vrhunskog kvaliteta, da je pevač iz srca i duše. Njegovo izvođenje pesme "Đelem, đelem" izabrano je za himnu svih Roma sveta.

Pevanjem je počeo da se bavi za vreme izdržavanja zatvorske kazne, kada je u zatvoru osnovao džez orkestar. U devetnaestoj je, zbog ljubavi, pobegao iz vojske, pa je kao dezerter, osuđen na tri godine zatvora na Golom otoku.

Bio je oženjen Milicom, sa kojom je živeo u Nišu i imao četiri ćerke. Nedelju dana pred smrt, Bajramović se požalio na slabo zdravlje i težak život, i tom prilikom mu je Rasim Ljajić, srpski ministar rada i socijalne politike uručio jednokratnu novčanu pomoć i obećao potrebno lečenje. Preminuo je u 73. godini života u niškom kliničkom centru od posledica infarkta. Sahranjen je na Niškom novom groblju.

Na lični poziv Nehrua i Indire Gandi nastupao je u Indiji, gde je zvanično proglašen za Kralja romske muzike. Početkom osamdesetih godina ustanovljeno je da ima zloćudne polipe na glasnim žicama. Operisan je, a lekari su mu zabranili da se ubuduće bavi pevanjem. Ipak, samo desetak dana posle vrlo komplikovane operacije, održao je solistički koncert. "Bez pesme ne mogu", pravdao se. I pored teške bolesti, nastupao je na Međunarodnom džez festivalu u Nišu 2005. godine, a magazin Tajm ga je proglasio za jednog od deset najvećih bluz pevača na svetu.

Autor: I.M.
Izvor: Kurir
Foto: Novosti

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>