Svet

Region

Eurosong pogođen krizom

Finasijska kriza pogađa sve segmente pa čak i Eurosong, u čiju je organizaciju ove godine domaćin Švedska uložila 14,4 miliona evra, čak 33,6 miliona evra manje nego prošlogodišnji organizator Azerbejdžan.

Eurosong pogođen krizom



Kako prenosi francuski list Tribin, Švedska je, kao jedna od zemalja najmanje pogođena ekonomskom krizom, odlučila da ovogodišnje takmičenje Eursonga organizuje u duhu postojeće ekonomske situacije.

"Neko mora da ima hrabrosti da izmeni dosadašnju tendenciju nastalu pre 58 godina. Opstanak Evrovizije zavisi od kapaciteta malih nacija da u njemu učestvuju", objasnio je direktor produkcije ovogodišnjeg Eurosonga Martin Osterdal.

Prošlogodišnja švedska pobednica ovog takmičenja svojim skromnim nastupom bez skupih vizuelnih efekata najavila je novi kurs takmičenja na Pesmi Evrovizije.

Na ovogodišnjoj Evroviziji iz ekonomskih razloga nisu učestvovale tri zemlje - Bosna i Hercegovina, Portugalija i Slovačka, dok je Turska odbila učešće nezadovoljna pravilima glasanja.

Radio-televizija EU (UER) takođe se oglasala povodom teške finasijske situacije saopštenjem da neprestano pokušava da pronađe načine da smanji troškove kako za same učesnike, tako i za domaćina takmičenja.

Grčka je u poslednjem trenutku potvrdila svoje učešće pošto je jedna privatna televizijska stanica odlučila da finasijski pomogne grčkim takmičarama zbog nedostatka sredstava u budžetu državne televezije.

I sama ovogodišnja pesma grčkih predstavnika "Alcohol is free" (Alkohol je besplatan) je puna metafora na grčku krizu.

Od prošlogodišnjeg španskog predstavnika, pevačice Pastore Soler, nacionalna državna televizija je navodno zatražila da nikako ne pobedi jer bi to skupo koštalo državu i nacionalnu televiziju, obzirom da je pobednik domaćin narednog takmičenja.

Posle burne rakcije javnog mnjenja, španska pevačica je bila prinuđena na demanti tvrdeći da je to bila samo šala.

Autor: B.B.
Izvor: Tanjug
Foto: Tanjug/AP

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>