Zdravlje

Ljubav

Francuska dijeta: Za i protiv

Dukan dijeta, poznatija kao francuska dijeta, jedna je od najpopularnijih jer su se mnogi uverili u njenu učinkovistost, te za kratko vreme postigli željene rezultate.

Francuska dijeta: Za i protiv



No, uz sve njene prednosti, morate biti svesni i pojedinih nedostataka zbog kojih ne bi trebalo da srljate i počnete s ovom dijetom samo zato što je vaša prijateljica uspela da skine kilograme.

Dukan dijetu osmislio je francuski doktor medicine Pjer Dukan. Ona se sastoji iz četiri faze koje traju u zavisnosti od toga koliko kilograma želite da skinete.

Prva faza (traje 3-10 dana) dozvoljava isključivo unos proteina. U drugoj fazi Dukan dijete (traje do postizanja željene težine) smjenjuje se unos proteina i proteina s povrćem. Naredna faza konsolidacije nastupa u trenutku postizanja željene težine i traje 10 dana za svaki izgubljeni kilogram. Poslednja faza stabilizacije, podrazumeva zdrav način ishrane i svakodnevno kretanje i traje do kraja života.

Prednosti francuske dijete:

1. Motivacija. Rezultati su brzo vidljivi.

2. Konkretan popis namirnica – olakšava izbor namirnica i podstiče vas da se držite tog plana.

3. Obavezan doručak – ovaj obrok je ključan kod svakog zdravog načina ishrane.

4. Obaveznih 30 minuta fizičke aktivnosti dnevno, što je posebno podsticajno kod fizički neaktivnih osoba.

Nedostaci francuske dijete:

1. Stroga kalorijska restrikcija. Dnevni unos 1100 – 1300 kalorija na duži vremenski period nije za svakoga preporučljiv, jer u obzir treba uzeti fizičku aktivnost pojedinca, kao i njegov životni stil. Ukoliko se telo izlaže kakvim dodatnim naporima zbog kojih se više ‘troši’, vrlo lako će doći do umora i nedostatka energije.

2. Moguća zasićenost menijem. Ograničen spisak namirnica u prve tri faze onima koji se teško pridržavaju pravila mogao bi biti preveliki izazov.

3. Umor, zadah iz usta, nervoza, konstipacija, problemi s kosom, kožom i noktima do kojih dolazi zbog malog unosa vlakana mogu se javiti kao nuspojava.

4. Dobijanje energije isključivo iz proteina (u početnim fazama) radi ograničavanja ugljenih hidrata i masti stvara veliku koncentraciju azota, čime opterećujemo jetru i bubrege.

Autor: M.P.
Izvor/Foto: Lepota&Zdravlje

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>