Ostalo

Sme�no

Ermitaž je dobro zaštićen: Mačke rade kao čuvari muzeja (Video)

Muzej upošljava mačke radi čuvanja neprocenjive kolekcije umetničkih dela od glodara. Mace-čuvari su za turiste gotovo neprimetne, jer borave na tavanima i u podrumima muzeja.

Ermitaž je dobro zaštićen: Mačke rade kao čuvari muzeja (Video)



Uprava muzeja upošljava mace još od osnivanja Ermitaža 1764. godine. Iako se u današnje vreme mnogim hemijskim sredstvima pacovi i miševi mogu jednostavno istrebiti, muzej nastavlja da drži mačke, koje su postale njegove maskote. One su preživele Oktobarsku revoluciju i nastavile da obavljaju svoj posao i pod sovjetskom vlašću.

O macama se vodi briga u svakom pogledu – dobro ih hrane, a kada se razbole imaju veterinarsku negu. Povrh svega, uživaju veliko poštovanje zbog teškog i odgovornog posla koji obavljaju. Osoblje muzeja svaku mačku i mačka poznaje po imenu, koja se za njih pažljivo biraju kako bi bila u skladu s karakterom.

Ekipu repatih čuvara čine uglavnom obične ulične mačke, a kao i u carsko doba odnosi u njihovoj zajednici počivaju na strogoj hijerarhiji. Mačke se dele u sledeće slojeve: aristokratija, srednji sloj i niži sloj. Svaka grupa zadužena je za određeni deo zgrade. U muzeju nikada ne sme da boravi više od 50 mačaka, pa se mace koje su "višak" daju na udomljavanje.

Muzej ima posebne podrumske prostorije gdje se čuva hrana za mačke i mesto gde se one smeštaju kada se razbole. U blizini muzeja postavljeni su saobraćajni znaci koji vozače upozoravaju da su mačke u blizini, kako bi bili oprezniji i usporili.

Dan mačaka Ermitaža, koji se svake godine obeležava 28. marta, zauzima posebno mesto u kalendaru praznika ove ustanove. Osoblje muzeja priprema brojna zanimljiva takmičenja i organizuje izložbe informativnog karaktera na kojima turisti i posetioci muzeja mogu da saznaju celu priču o nenadmašnim čuvarima Ermitaža, muzeja sa jednom od najvećih kolekcija umetničkih dela na svetu.



Autor: M.P.
Izvor: B92
Foto: ScreenShot Youtube

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>