Ostalo

Sme�no

Praznik rada danas se obeležava širom sveta

Prvog maja proslavlja se praznik rada kao međunarodni praznik još od 1889. godine, zahvaljujući američkim radnicima iz Čikaga.

Praznik rada danas se obeležava širom sveta



1886. godine na stotine hiljada američkih radnika izašlo je na ulice kako bi zahtevali osmočasovno radno vreme. Centar ovog pokreta bio je u Čikagu, gde se 30. aprila skupilo već 50.000 ljudi koji su bili u štajku, a već narednog dana, odnosno prvog maja pridružilo im se novih 30.000 što je zaustavilo proizvodnju u Čikagu. Tokom i posle štrajka došlo je do mnogih nemira, a neki od učesnika su čak i pogubljeni, dok su drugi poginuli u bombašom napadu nepoznatog lica.

Tek je 1889. godine odlučeno da prvi maj treba da bude zajednički praznik svih zemalja "u kojima radnička klasa treba da manifestuje jedinstvo svojih zahteva i svoju klasnu solidarnost".

U regionu se prvi maj proslavlja u društvu porodice i prijatelja, a najčešća varijanta za proslavu je opuštanje u prirodi uz dobro društvo. Tradicija je da se sa proslavom prvog maja krene dan ranije, kako bi se jutro dočekalo u prirodi, a tokom takozvanog "prvomajskog uranka" uobičajeno je spremanje hrane u prirodi, bio to roštilj, riblja čorba ili neko drugo jelo koje je moguće pripremiti uz logorsku vatru.

Autor: M.P.
Foto: Internet

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>