Ostalo

Sme�no

Samsung radi na tehnologiji za kontrolu uređaja mislima

Južnokejski elektronski gigant "Samsung" radi, zajedno sa grupom istraživača s Univerziteta u Teksasu, na sistemu za upravljanje "tablet" uređajima mislima i planira da na kraju ponudi tu tehnologiju široj javnosti.

Samsung radi na tehnologiji za kontrolu uređaja mislima



Prvi obavljeni testovi omogućili su kontrolu "Samsungovog" tableta "galaksi tab 10.1" uz pomoć električnih impulsa mozga. Za detektovanje električnih impulsa u mozgu korišćena je posebna kaciga sa prijemnicima za EEG, koju je razvio Univerzitet u Teksasu.

Ti testovi su pokazali da je uz pomoć misli moguće pokrenuti određenu aplikaciju, odabrati kontakt, uputiti poziv ili izabrati određenu pesmu na plejlisti.

To bi, kako smatraju u "Samsungu", moglo da omogući osobama sa posebnim potrebama da koriste svoje mobilne uređaje na prilagođeniji način.

Za sada, rezultati eksperimenta pokazuju da korisnici mogu da naprave izbor jednom u pet sekundi, sa tačnošću od 80 do 95 procenata.

Kontrola mobilnih uređaja i računara na daljinu i mislima nije nova stvar, ali je "Samsung" prvi proizvođač "tableta" i "pametnih" mobilnih telefona koji se konkretno angažovao na istraživanju vezanom za tu problematiku.

Biće, svakako, potrebno više godina da južnokorejska kompanija dovoljno razvije svoju tehnologiju da bi mogla da je ponudi široj javnosti, ali video prikaz sistema objavljen na veb sajtu naučnog časopisa MIT TR (MIT Technology Review) obećava. Ceo članak, na engleskom, možete pogledati ovde.

Autor: I.M.
Izvor: Tanjug

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>