Svet

Region

Smak sveta stiže u Holivud!

Smak sveta stiže u Holivud ovog leta pošto se većina filmova od skupih akcionih avantura do nezavisnih komedija bavi apokalipsom, invazijom vanzemaljaca i čudovišta iz svemira.

Smak sveta stiže u Holivud!



Trend počinje u petak sa premijerom novog filma Toma Kruza "Oblivion" (Zaborav). Sa budžetom od 120 miliona dolara i smešten u 2077. godini. film prati poslednje ljude koji se spremaju da pronađu novi dom na drugoj planeti.

Potom u američke bioskope u junu i julu stiže "After Earth" (Posle Zemlje) M. Najta Šajamalana sa Vilom Smitom, komedija "This is the end" (Posle kraja), film o zombijima "World war Z" (Svetski rat Z) i avantura o sukobu robota i vanzemaljaca "Pacific rim". Britanska komedija "The world's end" (Kraj sveta) premijerno će biti prikazana u avgustu.

Bob Tompson, profesor pop kulture na Univerzitetu Sirakuza smatra da trend oslikava osećaj nesigurnosti u sad, naročito vezano za ekonomiju, prirodnu okolinu i političku situaciju.

"Amerikanci se osećaju kao da se bliži smak sveta. Nasa civilizacija propada, kongres ništa ne može da uradi... Metafora kraja sveta je jednostavno preuveličana priča koja se bavi sličnim osećanjima", rekao je Tompson Rojtersu.

Društvena neizvesnost je srž "Pacific rim"-a, 150 miliona dolara vrednog filma Giljerma del Tora koji se na komičan način bavi krajem sveta. Del Toro je Rojtersu rekao da film odražava bitne društvene brige i krhkost uključujući "svetski ekonomski kolaps, rat i terorizam".

"Akumulacija malih problema i akumulacija malih rešenja dovode do frustracija. Na nivou priče, želite veliki sukob kako biste dobili velika pitanja i velika rešenja", rekao je meksički reditelj.

Zahvaljujući specijalnim efektima i drami, filmovi apokalipse od "Dana nezvisnosti" do "Armagedona" i "Dana posle sutra" stalno su na vrhu liste letnjih hitova sa najvišom zaradom. "U letnjem filmskom leksikonu, morate da idete na veliko", kaže Del Toro.

Ali, apokalipsa je dotakla i manje, nezavisne reditelje i tvorce komedija. "Ako imate nezavisni film koji se time bavi možete da uradite divan film iz perspektive jedne porodice", rekao je Del Toro.

Upravo to je pristup novozelandskog reditelja Pola Midldiča u filmu "Rapture-palooza", komediji snimljenoj sa budžetom manjim od tri miliona dolara koji će se u ograničenom broju bioskopa pojaviti u junu. Film u kome igraju Ana Kendrik, Džon Frensis Dejli i Krejg Robinson prati mladi par u svetu gde su vernici otišli u raj, a ateisti ostali sa zombijima, demonima i antihristom na zemlji. Midldič smatra da je vreme da se tema apokalipse obradi sa komične strane.

"Želeo sam da snimim film koji će biti različit i bleskast kako bi bio više u skladu sa smešnom prirodom knjige otkrovenja", rekao je on.

Smeh se može očekivati i u filmu britanskog reditelja Edgarda Rajta "The world's end" o prijateljima iz škole koji su jedina šansa čovečanstva da preživi.

Očekuje nas koš jedna komedija "This is the end" u kojoj plejada holivudskih glumaca glumi same sebe na žurci koju prekida propast sveta.

Autor: M.P.
Izvor: Tanjug

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>