Ostalo

Sme�no

Leonard Ojler: 306 godina od rođenja slavnog matematičara

Leonard Paul Ojler je bio švajcarski matematičar i fizičar. Rođen je 15. aprila 1707. godine u Bazelu, a živeo je i radio u Berlinu i Sankt Peterburgu.

Leonard Ojler: 306 godina od rođenja slavnog matematičara



Ojler je došao do velikih otkrića u potpuno različitim oblastima, kao što su matematička analiza i teorija grafova. Uveo je u upotrebu veliki broj termina koji se koriste u savremenoj matematici i unapredio matematičku notaciju, posebno u okviru analize. Ojler je zaslužan za savremeni zapis matematičke funkcije. Značajan doprinos dao je i na poljima mehanike, optike i astronomije.

Smatra se da je Ojler jedan od vrlo značajnih matematičara 18. veka i među najvećim matematičarima svih vremena. Takođe je i jedan od najplodnijih - sačuvano je oko 900 njegovih radova.

Ojlerov lik je nekoliko puta štampan na poštanskim markicama u Švajcarskoj, Nemačkoj i Rusiji, na novčanici od 10 švajcarskih franaka, a asteroid 2002 Ojler je dobio ime u njegovu čast. Luteranska crkva ga je uvrstila u svoj kalendar svetaca. Sećanju na Ojlera su posvetili 24. maj. Danas se navršava 306 godina od Ojlerovog rođenja, u čiju je čast Google posvetio svoju "home" stranicu.

Autor: B.B.
Foto: Internet

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>