Svet

Region

Holivud opominje srpske pirate (Foto)

Srba nema na spisku među prvih 10 najčešćih "pirata", ali podaci govore da volimo besplatne filmove i muziku.

Holivud opominje srpske pirate (Foto)



Samo "Eunet" dnevno dobije više od 10 prijava na račun korisnika koji skidaju materijal zaštićen autorskim pravima. Za poslednjih sedam godina zbog ovog krivičnog dela su MUP-u Srbije podnete 354 prijave, a 180 postupaka je završeno osuđujućim presudama.

Na jednom od najpopularnijih sajtova za pretragu piratske baze, gde se osim svetskih hitova mogu naći i "Montevideo, bog te video", "Parada" i kompletna diskografija "Riblje čorbe", piše da skidanje materijala zaštićenog autorskim pravima nije legalno: "Budete oprezni ili se suočite sa posledicama".



U Srbiji su kazne uglavnom uslovne, a zakon se, po mišljenju osnivača Piratske partije Aleksandra Blagojevića, primenjuje selektivno.

"Kada neko aktivno deli film koji je finansiran novcem države njih posebno hapse. Ivanu Jeliću su zbog postavljanja filma "Turneja" 2008. upali u stan, narušili mu privatnost i integritet. Bio je na uslovnoj šest meseci. Sličnu sudbinu je doživeo Goran Čujak zbog "Montevidea", kaže Aleksandar.

U tužilaštvu za visokotehnološki kriminal navode da su u slučaju "Montevidea" reagovali sa po dve prijave. Po prvoj je okrivljenom izrečena kazna od sedam meseci zatvora uslovno, a po drugoj, pošto je lice bilo državljanin BiH, postupak je ustupljen organima suseda.

Pošto skidanje putem "torenta" omogućava svakom da vidi IP adrese svih ostalih koji istovremeno preuzimaju sadržaj, vlasnicima autorskih prava nije teško da otkriju ko ih potkrada pa su veliki holivudski studiji i drugi nosioci prava u stalnoj prepisci sa domaćim provajderima.

Borba protiv piraterije sve je više zastupljena na ovim prostorima, ali se i "pirati" ne daju. Oni se opravdavju time da se ne isplati plaćati bioskopske karte. I dok se neki bune, producent "Igre prestola" kaže da je veliko interesovanje "pirata" za njega veliki kompliment.



Autor: M.P.
Izvor: Politika
Foto: Internet

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>