Ostalo

Sme�no

Trikovi koji će vam otkriti da vaš sagovornik laže!

Mislite da je teško razotkriti lažljivca? Zapravo i nije. Naravno, ako znate da čitate između redova.

Trikovi koji će vam otkriti da vaš sagovornik laže!



 Mnogo toga otkriva govor tela i lica, ali istina se može pročitati i iz reči, kažu stručnjaci. Otkrivamo vam načine na koje možete raskrinkati lažljivca.

1. Stara mudrost kaže da lažljivci izbegavaju kontakt očima, ali ipak budite oprezni – mnogi lažljivci to znaju pa namerno gledaju u oči. Ako vam se čini da neko to radi previše napadno i to može biti znak laganja.

2. Šta vaš sagovornik radi s usnama? Ako ih grize, krivi ili oblizuje, vrlo verovatno laže. Takvi potezi usnama klasičan su znak krivice.

3. Lažljivci imaju običaj da dodiruju svoje lice u trenutku kad izgovaraju laž. Posebno često dodiruju nos, pa obratite pažnju na to.

4. I telo mnogo otkriva o laganju. Ako vaš sagovornik često sleže ramenima, okreće se i vrpolji ili prekršta ruke, vrlo je velika verovatnoća da vas laže.

5. Lažljivci često dok govore mucaju ili oklevaju, odugovlače, govore sporo i ubacuju gomilu nepotrebnih reči koje produžavaju njihov govor. Sve to služi odugovlačenju kako bi se osoba dosetila dobre laži.

6. Ponekad ljudi pre odgovora zaista moraju napraviti kratku pauzu čisto kako bi se prisetili tražene informacije pa nemojte odmah napadati. Ako vam osoba (a to se posebno često susreće u ljubavnim vezama) odgovara kao robot odnosno imate osećaj da stalno vrti iste rečenice, vrlo verovatno je laž uvežbala već pre.

7. Ako vam osoba daje mnoštvo informacija i pre nego što ste je pitali, vrlo su velike šanse da nešto skriva i da joj obilje informacija koje iznosi služi isključivo kao zaštita od eventualnih sankcija.

8. Kada ih suočite s činjenicom da rade nešto što ne bi trebalo, lažljivci će zauzeti vrlo napadački stav. Oni koji su nevini češće zauzimaju odbrambeni stav.

9. Kada odgovaraju na pitanja koja ih terete za neko nedelo, lažljivci se ne koriste kratkim odgovorima kao što to čini većina ljudi. Oni odgovaraju proširenim rečenicama: "Ne, ja nisam proteklu noć proveo u striptiz klubu" ili "Ne, ja nisam spavao s tom ženom".

10. Lažljivci će vam odgovarati na pitanje korišćenjem istih reči koje ste vi izgovorili ili će odabrati opciju kontrapitanja. To je još jedna tehnika prikrivanja sopstvenih laži.

11. Ako baš ne moraju, lažljivci neće koristiti izjave u prvom licu.

12. Lažljivci često preterano naglašavaju detalje u svojoj priči, čak i ako to nema nikakve veze s ključnim pitanjem.

13. Vrlo često lažljivci između sebe i sagovornika stavljaju neki predmet koji im je nadohvat ruke (knjigu, šoljicu ili laptop). Čine to nesvesno kako bi se zaštitili.

14. Lažljivci vole da koriste reči kojima pojačavaju svoju "iskrenost", pa ih neretko možete čuti kako govore: "Da budem savršeno iskren", "Potpuno iskreno" ili "Kunem se".

15. Ako sumnjate da vas sagovornik laže, u jednom trenutku naglo promenite temu razgovora. Ako vas osoba laže, videćete olakšanje na njenom licu. Ako je osoba govorila istinu, primetićete da je zbunjena.

Autor: M.P

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>