Region

Svet

Jadranka Stojaković: Mojoj bolesti nema leka

Jadranka Stojaković nalazi se u Domu za stara lica "Karitas" u Banja Luci, gde je u invalidskim kolicima primila novinarsku ekipu.

Jadranka Stojaković: Mojoj bolesti nema leka



Iako njenoj bolesti oštećenju motornog neurona nema leka i prognoze nisu sjajne, svetski poznata kantautorka ne prestaje da stvara. Pre nekoliko dana predstavila je svoj kompilacijski album "Boje zvuka".

"To je presek gotovo 40 godina mog stvaralaštva. Bilo mi je teško da izaberem samo 45 pesama. Na izdanju su se našli i instrumentali koje sam u Japanu pisala za video-igre. Kupila sam i plej-stejšn zbog tih numera. Morala sam da pređem celu video-igru da bih čula svoje melodije do kraja."

Snimićete novu pesmu?

"Teško. Ne mogu da pevam. Mogu jednu i po pesmu da otpevam. Glas me polako izdaje."

Kakve su prognoze po pitanju vaše bolesti?

"Nisu sjajne. Lekovi pomažu samo da se uspori uništavanje mišića. Stopala su mi potpuno potonula i više ne mogu na noge. To je jedna progresivna bolest, koja ide samo nagore. U poslednjoj fazi kažu da ću izgubiti moć govora. Svuda gde sam slala svoje medicinske nalaze dobila sam isti odgovor – da mi ne mogu pomoći."

Da li će vas opet videti beogradska publika?

"Bolest mi je pojela dosta energije. Beograd je predaleko. Do Zagreba još nekako odem jer je bolje rešen transport invalida. Postoji dosta odmarališta i toaleta za nas s posebnim potrebama."

Kako je na kraju završen sudski proces u Japanu?

"Dobila sam smešnu odštetu. Nisam uspela da dokažem da sam njihovom greškom preletela preko kabla na koncertu i da nisu bili adekvatno zaštićeni."

Da li je moguće da tako prođete u zemlji gde funkcionišu ljudska prava?

"Kad ste stranac, sve je moguće. U tim momentima osećala sam se kao građanin drugog reda."

Hoćemo li vas sledeće godine videti kao predstavnika BiH na Eurosongu?

"Moja je želja bila da učestvujemo i ove godine. BiH je odlučila da odustane od takmičenja zbog teške finansijske situacije. Volela bih da i sledeće godine budem u timu za Eurosong."

Kako vas služe ruke za gitaru?

"Ruke me još dobro služe. Akustične gitare odavno sam zamenila električnom. Žao mi je što ne mogu da budem okružena svim svojim instrumentima. Nisam u prilici da sviram više na ‘stratokasteru’, pretežak mi je. Nedavno sam iz Japana dobila na poklon ‘jamaha’ gitaru tešku svega dva i po kilograma."

Kako vam se dopadaju "Moje 3", predstavnice Srbije na Eurosongu, i da li mislite da je bolje da pevaju na srpskom ili engleskom jeziku?

"Devojke su veoma mlade i atraktivne. Navijaću za njih da što bolje prođu u Malmeu. Ako budu pevale na engleskom, važno je da znaju kako da prenesu emociju publici. Imala sam sličan problem s Japancima. Nisam mogla da otpevam pesmu s istim emocijama. Plakali su na ‘Što te nema’, a posle verzije na japanskom ostali su hladni."

Autor: B.B.
Izvor: Kurir

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>