Region

Svet

Region

U Drvengradu počeo šesti festival Kustendorf

Večeras je u Drvengradu počeo šesti Međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf", koji će do 22. januara okupiti neka od najznačajnijih svetskih autora i veliki broj studenata režije.

U Drvengradu počeo šesti festival Kustendorf



Ceremonija svečanog otvaranje počela je ispred crkve Svetog Save na kojoj je uz pomoć projektora dočarana igra svetlosti i projektovan simbol "Kustendorfa" - zlatno jaje, nakon čega su posetioci, uz muziku trubača Orkestra Dejana Petrovića, prešli u salu "Prokleta avlija". Usledila je holografska projekcija "tuče" Kusturice i Vilisa, u kojoj je trijumfovao domaćin festivala, izvojevavši tako pobedu autorskog filma nad holivudskim blokbasterima.

Projekcija je trebalo da bude na livadi kraj Kusturičine kuće, ali je zbog kiše organizovana u zatvorenom prostoru. Zbog vremenskih prilika izostao je i planirani vatromet, kojim je prethodnih godina počinjao festival.

Kusturica je uručio "Nagradu za buduće filmove" priznatom kineskom autoru Džangu Jimouu, kome je posvećen ovogodišnji program "Retrospektiva velikana". Džang je rekao da je impresioniran festivalom i dodao da je znao kako je "Kustendorf" jedinstven, došao bi ranije. On je istakao da bi voleo da su svi festivali poput "Kustendorfa" posvećeni umetnosti, a ne reklamiranju i prodaji filmova.

Posetioci su imali priliku da pogledaju kratak presek filmskog opusa autora ostvarenja "Heroj", "Kuća letećih bodeža", "Prokletsvo zlatnog cveta", dok su muziku iz njegovih filmova uživo izvodili mladi violinista Nemanja Radulović, njegov bend "The Devil's Trills", vokalni ansambl "Vrelo" i "No Smoking Orkestra".

Posle projekcije novog Džangovog filma "Cvetovi rata", Radulović će sa kvintetom "The Devil's Trills" održati koncert.

Do 22. januara gosti "Kustendorfa" biće i reditelji Ben Zejtlin (SAD), Aleksej Balabanov (Rusija), Mateo Garone (Italija), Elija Sulejman (Palestina), Peter Gotar (Mađarska), turska rediteljka Ješim Ustaoglu, kao i slavne glumice Monika Beluči (Italija) i Odri Totu (Francuska).

Autor: B.B.
Izvor: Tanjug

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>