Svet

Region

Žerar Depardje postao državljanin Rusije

Ruski predsednik Vladimir Putin dodelio je danas rusko državljanstvo francuskom glumcu Žeraru Depardjeu, koji je nedavno zapretio da će se odreći francuskog pasoša zbog povećanja poreza za najbogatije Francuze.

Žerar Depardje postao državljanin Rusije



"Vladimir Putin je potpisao dekret kojim se Francuzu Žeraru Deparđeu dodeljuje rusko državljanstvo", navodi se u saopštenju Kremlja.

Depardje (63), jedan od najbolje plaćenih francuskih glumaca, odnedavno živi u Nešinu, belgijskom mestu nedaleko do granice sa Francuskom kako bi izbegao plaćanje poreza u svojoj zemlji.

Francuski glumac pomenuo je tri zemlje u kojima bi mogao da dobije državljanstvo - Belgiju, u kojoj, kako je naveo, ima kuću, Rusiju, čiji ga je predsednik već pozvao, kao i Crnu Goru u kojoj, prema njegovim rečima, ima prijatelje i poslove.

Francuske vlasti planiraju da 2013. uvedu porez od 75 odsto za bogate čiji su godišnji prihodi veći od milion evra.

Kada je Depardje najavio da se seli u Belgiju, francuski premijer Žan-Mark Ero je to nazvao žalosnim postupkom. Depardje mu je na to odgovorio pismom napisanim u gnevnom tonu.
"Ko ste vi da biste meni sudili? Mene ne treba ni hvaliti ni žaliti. Ne prihvatam reč 'žalosno', vraćam vam moj pasoš i socijalnu kartu koju nikada i nisam koristio. Mi više nemamo zajedničku domovinu", poručio je Depardje u pismu.

Pitanje o sudbini Žerara Depardjea bilo je postavljeno Putinu na pres konferenciji 20. decembra. Ruski predsednik tada je rekao da će francuskom glumcu, ako zaista želi da ima dozvolu boravka u Rusiji ili ruski pasoš, to biti odobreno. Putin po ustavu ima pravo da dodeljuje državljanstvo.

Putin je, takođe, diplomatski ocenio da visoki državni funkcioneri Francuske nisu hteli da uvrede Depardjea, već da, kao svi činovnici visokog ili srednjeg nivoa, uvek štite vlastitu politiku.

"Da je to učinjeno na obazriviji način sigurno ne bi došlo da sadašnjeg neprijatnog slučaja. Umetnici su ljudi posebne duševne strukture, osetljivi i kako kod nas kažu 'umetnika je lako uvrediti'", kazao je Putin. "Zato ja razumem kako se oseća gospodin Depardje, ali treba da kažem da on, premda je izjavio da se oseća Evropejcem, građaninom sveta, ja dobro znam, imam s njim veoma dobre lične prijateljske odnose i premda se ne viđamo isuviše često, ja znam da se on oseća Francuzom, on veoma voli svoju zemlju, njenu istoriju i kulturu, on živi za nju", dodao je.

Iako je Putinov portparol u prvo vreme objašnjavao da se radi o "šali francuskog glumca" današnji ukaz predsednika Putina govori da se ipak radi o ozbiljnijoj stvari.

Do sada nije objašnjeno da li će novi ruski državljanin morati da plaća porez na prihod u Rusiji.

Autor: B.B.
Izvor: Beta

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>