Region

Svet

Rakija Fest 15. i 16. decembar: Domaća rakija kao najbolji srpski brend (Foto)

Na konferenciji za medije koja je održana u restoranu Destilerija predstavljen je program VI Rakija Festa. Program su predstavili direktor festivala, Branko Nešić i direktor Turističke organizacije Beograda, Dejan Veselinov.

Rakija Fest 15. i 16. decembar: Domaća rakija kao najbolji srpski brend (Foto)



Rakija Fest svečano će otvoriti Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, gospodin Goran Knežević u subotu, 15.decembra u 13h.



Rakija Fest već šestu godinu za redom, uspešno širi i održava svoju ideju, predstavljajući rakiju kao najbolji srpski brend. Direktor festivala, Branko Nešić je povodom toga izjavio da se svake godine podiže kvalitet manifestacije posebno kada su u pitanju stručna predavanja.

"Ove godine ćemo u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, organizovati okrugli sto na temu zakona o rakiji, ujednačavanju kvaliteta voćnih rakija i ukazati na sve probleme pri plasmanu i načinu promocije."



Nešić je posebno istakao značaj prepoznavanja prirodnih i aromatizovanih rakija, pa su iz tog razloga, ove godine, svi uzorci koji su ocenjivani na takmičenju za "Beogradskog pobednika" bili uzimani sa polica trgovina, a komisiju su osim stručnog žirija, činili ugostitelji, proizvođači i novinari.



Kao i prethodnih godina, festival se održava uz podršku Turističke organizacije Beograda sa ciljem proširivanja ponude za strane turiste i pozicioniranjem Beograda kao City Break destinacije. Do sada je kroz Rakija Fest prošlo više od 50.000 posetilaca, koji su imali prilike da probaju stotine različitih ukusa kako vrhunskih rakija tako i izabranih tradicionalnih delikatesa.



O tome koliko je Rakija Fest važan za učvršćivanje Beograda na listu turista, rekao je direktor TOB-a Dejan Veselinov:

"Poznato je da je rakija jedan od poklona koje strani turisti najčešće ponesu iz Beograda, a Rakija Fest je manifesatciija koja naše tradicionalno piće promoviše na pravi način. Zato smo i podržali ideju da se na Rakija Festu svake godine bira nova etiketa za Bgd rakiju proizvedenu od dunja sa teritorije Beograda i na taj način proširi suvenirska ponuda glavnog grada", rekao je Veselinov.



Ovaj već tradicionalni stručni sajam, ove godine predstaviće 40 izlagača iz Srbije a učešće su potvrdili i izlagači iz Mađarske. U okviru edukativnog dela festivala, biće održane dve radionice. Prvog dana festivala radionica na temu „Ujednačavanje i kontrola kvaliteta rakija u skladu sa zakonskom regulativom i zahtevima tržišta“ imaće tri stručna predavanja pod nazivima: Izazovi u proizvodnji – kvalitet sirovine i značaj destilacionih aparata; Rakijska lična karta - hemijska analiza kao pokazatelji kvaliteta, primeri iz prakse; Zakon o rakiji i drugim alkoholnim pićima – za i protiv. Drugog dana festivala biće održana radionica na temu „Plasman i promocija rakije kao nacionalnog brenda“.



Zabavni deo Rakija Festa čini proglašenje najboljih dizajnerskih rešenja na osnovu konkursa za etiketu „Bgd 2013“, dodela medalja za najbolju srpsku rakiju i izbor “Veselog žirija”.

Za muzički deo festivala pobrinuće se Milan Petrović kvartet i bend Hot Club of Belgrade sa svojim Gipsy jazzom.



Publiku na festivalu, pored dobre rakije, očekuju i nagradne igre gde mogu osvojiti masažu ili večeru u restoranu za dve osobe.



Svečano otvaranje Rakija Festa biće upriličeno u subotu, 15.decembra u 13h. Belexpo centar svoja vrata za publiku otvara oba dana od 11h do 20h. Ulaznice po ceni od 500 dinara sa poklon čašom, mogu se nabaviti na ulazu.



Autor: S.P.
Foto: svetplus.com

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>