Region

Svet

Region

Glumica Jelisaveta Sablić dobila Zlatnog ćurana

Glumica Jelisaveta Seka Sablić dobitnica je nagrade za životno delo "Zlatni ćuran" 42. festivala "Dani komedije".

Glumica Jelisaveta Sablić dobila Zlatnog ćurana



Festival će biti održan u Jagodini od 20. do 27. marta 2013. godine, odlučio je danas Upravni odbor festivala.

"Jelisaveta Seka Sablić već decenijama pripada glumačkoj eliti naše zemlje. Ona je glumica osobenog komičarskog izraza, jedinstvena je i omiljena kod pozorišne, televizijske i filmske publike", izjavio je na konferenciji za novinare predsednik Upravnog odbora festivala Dobrica Milićević.

Seka Sablić je dobitnica četiri statuete Ćurana za najbolje glumačko ostvarenje. Na prvom festivalu 1972. nagradu je dobila za ulogu Goce u predstavi "Razvojni put Bore Šnajdera" Ateljea 212, a 1981. godine za ulogu Gine u predstavi "Ožalošćena porodica", u izvođenju Ateljea 212 i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Potom je nagrađena 2002. godine za ulogu Divne u predstavi "Doktor Šuster" Zvezdara teatra i 2005. godine za ulogu majka Dare u predstavi "Svinjski otac" Kruševačkog pozorišta.

Nagrada za životno delo se na Danima komedije dodeljuje od 2001. godine. Prvi dobitnik je bio Miodrag Petrović Čkalja, a među dobitnicima bili su i Danilo Bata Stojković, Nikola Simić, Olivera Marković, Bora Todorović, Petar Kralj, Dušan Kovačević i Milena Dravić.

Upravni odbor je imenovao i žiri 42. festivala najboljih komediografskih ostvarenja. Predsednik žirija će biti reditelj i profesor Fakulteta dramskih umetnosti Egon Savin, a članovi žirija glumci Ljiljana Blagojević i Slobodan Tešić (predstavnik grada domaćina).

Selektor Jug Radivojević privodi kraju izbor predstava i već će se krajem meseca znati konačan repertoar 42. Dana komedije.

Autor: B.B.
Izvor: Tanjug

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>