Ostalo

Sme�no

Hakerski napad na srpske domene Gugla (Foto)

Internet stranica Google.rs jutros nije bila u funkciji. Problemi su počeli oko pet časova, kada se umesto standardnog home page-a prikazivala poruka "Hakovani ste!".

Hakerski napad na srpske domene Gugla (Foto)



Poruka je bila potpisana sa "Pakistan Zindabad", a pored pomenute stranice, hakovano je još oko 60 stranica sa domenom ".rs".



Kasnije je poruka skinuta, ali stranica "Google.rs" i dalje nije funkcionisala. Nešto pre 11 časova, sajt je nastavio sa normalnim radom.

Korisnici domaćih foruma pretpostavljaju da je u pitanju "napad" hakerske grupe iz Pakistana, koji su pre dve nedelje napali i rumunski sajt.

Poslednja promena na sajtu se dogodila u 9:12, kada su iz "Googla" otklonili problem, nakon čega su "osvežili" podešavanja i ponovo omogućili rad svoje stranice.

Gugl se povodom ovog slučaja i zvanično oglasio.

"Lokalna Google stranica u Srbiji nije hakovana. Tokom kraćeg vremenskog perioda, neki od posetilaca stranice google.rs, kao i nekih drugih stranica, bili su preusmeravani na drugi sajt. Mi smo u kontaktu sa organizacijom odgovornom za upravljanje domenima u Srbiji", piše u izjavi.

Osim "Google.rs" napadnuto je još nekoliko domaćih sajtova, od kojih je većina počela da radi ili usmeravaju korisnike na alternativnu adresu.

"Pakistan Zindabad" znači "Živeo Pakistan", a ove reči mnogi koriste kao slogan za izražavanje pobede ili se koristi u molitvama. Ujedno to je bila alternativna himna Istočnog Pakistana.

Autor: B.B.
Izvor/Foto: 24sata

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>