Region

Svet

Region

In Memoriam Zlata Petković

Glumica Zlata Petković je rođena u Svrljigu 11. februara 1954. godine.

In Memoriam Zlata Petković



Osnovnu školu završila je u Smederevu, a gimnaziju je pohađala u Smederevu i vanredno u Zagrebu. Nakon jedne audicije 1970. godine, Zlati je ponuđeno da učestvuje na izboru za najlepšu tinejdžerku Jugoslavije u Zagrebu, na kom je izabrana za prvu pratilju Aniti Baturini, budućoj supruzi Miše Kovača.

Titula prve pratilje Zlati Petković je omogućila da ode na svetski izbor za najlepšu tinejdžerku u Tokiju, na kom je izabrana za Mis fotogeničnosti.

Učestvovanje na izboru za najlešu tinejdžerku joj je donelo i prvu filmsku ulogu u filmu Milana Jelića "Bubašinter". Posle snimanja filma, odlučila je da upiše Akademiju dramskih umetnosti u Beogradu, ali je odustala jer je bila završila tek prvi razred gimnazije, iako je ušla u uži izbor.

Sledeće, 1971. godine Zlata je učestvovala na izboru za Mis Jugoslavije.



Akademiju je upisala nakon završetka srednje škole i završila je 1976, a kolege u klasi su joj bili Bogdan Diklić, Ljiljana Stjepanović, Snežana Savić, Ivica Klemec, Radoš Bajić i Lazar Ristovski. Nakon diplomiranja, reditelj Aleksandar Đorđević je ponudio Zlati ulogu Marije u filmu i seriji "Povratak otpisanih", koja ju je ujedno i proslavila.

Legendarna glumica preminula je u Beogradu 3. decembra 2012. godine u 58. godini života, sedam dana pošto je doživela blagi moždani udar.

Čelnici neurohirurškog odeljenja u Kliničkom centru Beograda proteklih dana činili su sve kako bi stabilizovali zdravstveno stanje legendarne glumice.

Zlata je bila u šok sobi i pod intenzivnim nadzorom lekara. Doktor Branko Đurović, neurohirurg koji je do poslednjeg trenutka bio upućen u stanje Zlate Petković, naveo je da je glumičino stanje jako loše: "Zlati je pukla aneurizma. To je isti efekat kao da je bomba eksplodirala u mozgu. Praktično se već danima borimo da je povratimo iz kome, ali je stanje veoma loše, i vrlo uskoro može da se desi da i srce prestane da joj radi. Mislim da u ovom trenutku veoma teško može nešto da se popravi, jer je njen mozak pretrpeo velika oštećenja, nažalost", objasnio je doktor Đurović juče ujutro, samo nekoliko sati pre nego što je glumica preminula.

Zlata Petković je godinama imala problem sa visokim pritiskom. Sa suprugom, muzičarem Sanjom Ilićem, imala je sina Andreja.



Autor: B.B.
Izvor: Agencije

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>