Ostalo

Sme�no

Tvorac SMS-a: Volim tačskrin i kucam dovoljno sporo da mogu da mislim

Finski inženjer Mati Makonen pre tačno 20 godina, 3. decembra 1992, poslao je poruku "Srećan Božić" sa svog kompjutera na mobilni telefon koristeći "Vodafonovu" britansku mrežu. On je na jednoj konferenciji 1984. godine plasirao ideju o dopisivanju pomoću mobilnih telefona i to je kasnije postao SMS standard (short message service).

Tvorac SMS-a: Volim tačskrin i kucam dovoljno sporo da mogu da mislim



Mati Mekonen prozvan je "ocem SMS-a" - naziv koji on ne voli, jer smatra da su ljudi koji su ovu ideju razvijali zaslužniji od njega. Veoma retko daje intervjue, ali  izuzetak je napravio za BBC-ijevog tehnološkog reportera, Lea Kelona. Intervju su, naravno, obavili dopisivanjem preko poruka.

Leo Kelon: Procenjuje se da je prošle godine poslato osam triliona poruka. Šta ste mislili pre 20 godina, koliko će sms biti popularan i za šta će se poruke najviše koristiti?

Mati Mekonen: Pre 20godina nisam na sms gledao kao na odvojeno pitanje - to je bio samo deo revolucije koja se dešavala u mobilnom sistemu komunikacije. Veoma je korisna za brzo obavljanje poslova.

Leo Kelon: Vi nikad niste dobili novac za vaš patent. Da li vam je žao zbog toga ili vam je drago što su se stvari tako odigrale?

Mati Mekonen: Ne mislim da sam ja otkrio taj patent, već sam bio jedan od prvih koji su shvatili potrebu za ovakvim konceptom.

Leo Kelon: Opisuju vas kao “otac sms-a” i bila je potrebna prava novinarska istraga da bismo vas pronašli. Zašto ste toliko tihi kad je reč o vašem dostignuću?

Mati Mekonen: Ja sms ne doživljavam kao lični uspeh, već kao rezultat zajedničkog napora.

Leo Kelon: Pišete li skraćenice pri dopisivanju?

Mati Mekonen: Ne! Isključivo na ispravnom finskom jeziku, koristeći svih 160 karaktera.

Leo Kelon: Šta mislite o ljudima koji ih koriste? Da li ih mrzite?

Mati Mekonen: Ne, ne mrzim ih. Zapravo, sms može biti jedan od načina za razvijanje jezika.

Leo Kelon: Da li preferirate kucanje na tastaturi ili na tačskrinu? I koliko brzo kucate?

Mati Mekonen: Volim tàčskrin. Kucam dovoljno sporo da mogu da mislim i ispravim to što pišem.

Leo Kelon: Da li će sms preživeti u narednih 20 godina? Ili će ga zameniti facebook, Skype o druga “chat” dopisivanja?

Mati Mekonen: Dvadeset godina je dosta vremena. Mislim da će pouzdano i pogodno slanje poruka ostati zauvek u upotrebi. Ne moramo nužno da ga zovemo sms.

Leo Kelon: Prošlo je osam godina od vaše ideje o sms-u i do prve poslate poruke. Da li ste iznenađeni što je bilo potrebno tako mnogo vremena?

Mati Mekonen: Ne. Zapravo, osetio sam se kao korisnik kojoj je to bilo potrebno. Sećam se da sam prvi put video program za slanje poruka na modelu nokije - nokia 2010 iz 1994. godine.

Leo Kelon: Imate li druge velike ideje za budućnost?!

Mati Mekonen: Nije moja ideja, ali voleo bih kad bi neko osmislio da se na naočare ugradi ekran sa mobilnog telefona. Možda neko već radi na tome?

Autor: S.P.
Izvor: BBC News

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>