Region

Svet

Region

Nikola Kojo: Sklanjam se od sveg ovog ludila

Nikola Kojo sa grupom prijatelja i kolega pravi svojevrsnu komunu u Sopotu. Naselje će početi da grade u martu i sve će zabeležiti kamerama. Ideja je da ovaj dokumentarni film pokaže lepotu življenja van gradske gužve i buke.

Nikola Kojo: Sklanjam se od sveg ovog ludila



"Oko ove ideje okupili su se ljudi različitih struktura i zanimanja. Zajedničko nam je to što smo shvatili da se život u gradu svodi na sedenje u kolima i sedenje ispred televizora. Rešili smo da se okupimo i napravimo jednu vrstu komune. Ovakvim samoodrživim naseljem dokazaćemo da je mnogo jeftinije i bolje živeti u prirodi, van grada. Na svom primeru želimo da pokažemo mladim ljudima da nije neophodno da ulaze u kredite za stan od po 100.000, 150.000 evra jer mogu za 10.000 do 15.000 evra da nabave montažnu kuću", priča Kojo.

On objašnjava da ljudima koji se odluče za život u prirodi nije neophodna kućerina od 200 i 300 kvadrata.

"U situaciji kada ti dnevnu sobu čini sve što se nalazi oko tebe, palate ti zaista nisu potrebne", objašnjava slavni glumac.

Naselje će se sastojati od tipskih montažnih kuća, imaće zajednički bazen, sportske terene, bioskop...

"Sve to pravimo isključivo za lične potrebe i ni na jedan drugi način nećemo eksploatisati. Želimo da stvorimo oazu u koju ćemo se skloniti od sveg ovog ludila kojim smo okruženi; dnevne politike, globalne politike... O nastanku sela snimićemo dokumentarni film, zapravo seriju za koju se nadam da će postati neka vrsta patenta i pokazati mladim ljudima kako može da se živi tako što se proizvodi sopstvena hrana, sopstvena solarna energija, kako mogu da se koriste termalne vode...", kaže Kojo.

U jednoj od kuća u komuni u Sopotu živeće i glumac Zoran Cvijanović.

Autor: B.B.
Izvor: Blic

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>