Ostalo

Sme�no

Koliko su nam izdržljivi računari: Prodaju nam krševe da bi više zaradili!

Da li se često suočavate sa situacijama da vam se proizvodi ubrzo po isteku garancije pokvare? Prema pisanju “Dojče vele” proizvođači na ovaj način štede na kvalitetu i automatski stvaraju veću potražnju za istim, novim, čiji je rok trajanja gotovo isti.

Koliko su nam izdržljivi računari: Prodaju nam krševe da bi više zaradili!



Prema sajtu murks-nein-danke.de planiranim raspadanjem proizvoda proizvođači namerno krate radni vek elektronskih uređaja, među kojima se ističu lični računari.

Međutim, ovaj problem nije samo problem “dubine džepa”, već je i globalni. Tokom proizvodnje iscrpljuju se sirovine, troši se puno energije i često se u prirodnu sredinu ispuštaju otrovi. A posle isteka roka trajanja, aparati često završe u trećem svetu. Da bi izvukli metale iz smeća, stanovnici trećeg sveta spaljuju elektronski otpad i tako se oslobađa mnogo otrova.

Rešenje, prema Dominiku Ensteu, prvom čoveku “Akademije za privredu sa integritetom”, leži u “moći mušterija”.

- Svaki potrošač može da kupi proizvod za koji misli da će mu najbolje pristajati – ističe Enste i dodaje da bi se na taj način sprečilo i oslobađanje otrova koji bi dodatno zagađivao prirodu.

Kriterujum “održivosti“, kaže Enske, mora da igra veću ulogu pri kupovini. U to spada način proizvodnje, potrošnja energije i mogućnost reciklaže. Tako mušterija može da donese pravu odluku “da li da kupi dva proizvoda u pet godina, ili jedan aparat koji traje pet godina”.

Autor: S.P.
Izvor: telegraf

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>