Svet

Region

Fotografije Merilin Monro 750 hiljada dolara (Foto)

Stotine fotografija Merilin Monro i drugih poznatih ličnosti prodate su za 750.000 dolara na aukciji u Varšavi. Prostorije kuće "Desa Unikum" bile su u četvrtak pune tokom aukcije 238 fotografija pokojnog američkog fotografa Miltona H. Grina. Samo jedna jedina fotografija nije prodata.

Fotografije Merilin Monro 750 hiljada dolara (Foto)



Aukcijska kuća je saopštila da je sa 2,4 miliona zlota aukcija bila najveća foto aukcija do danas.

Većina fotografija Monroove snimljena je između 1953. i 1957. kada je Grin bio njen savetnik i poslovni partner. On je printove uradio dok je holivudska diva bila živa i kolekcionari ih veoma cene. Među fotografijama našli su se crno-beli studijski radovi, kao i fotografije snimljene u njenom domu, ponekad u provokativnim pozama, a neke su i u boji.

Crno-bela fotografija Monroove u crnim čarapama prodata je za 16.000 dolara, a druga na kojoj je odevena u baletsku haljinu za 20.000 dolara. Fotografija nje u krevetu prodata je za 8.500 dolara.



Na aukciji su se našle i Grinove fotografije zvezda poput Odri Hepbern, Grejs Keli, Marlene Ditrih i Lajze Mineli. Jedan od bestselera bila je fotografija Neli Nijad sa belim velom koja je prodata za 14.000 dolara.

U kolekciji portreta, koja je procenjena na 680.000 dolara, bile su i slike Kerija Granta, Frenka Sinatre, Pola Njumena, Alfreda Hičkoka i Marlona Branda.

Fotografije su deo kolekcije od oko 4.000 slika koje je Poljska dobila od čikaškog biznismena Dina Matingasa sredinom 1990ih kao rezultat komplikovanog finansijskog skandala iz doba komunista koji je bio povezan sa kupovinom poljskog državnog duga. Sav prihod od aukcije ide u ruke poljske vlade.

Autor: B.B.
Izvor/Foto: Tanjug

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>