Region

Svet

Exit više neće dobijati pare iz budžeta

Iz Ministarstva finansija kreću interni revizori, koji će češljati tokove novca koji se dodeljuje nevladinim organizacijama, a u Ministarstvu kulture kažu da za sada nisu otkrili velika nenamenska trošenja, ali da će razni projekti biti skinuti sa "državnih jasli", poput muzičkog festivala "Egzit"!

Exit više neće dobijati pare iz budžeta



Prema pisanju Novosti, država finansira oko 20.000 nevladinih organizacija, od kojih su mnoge sredstva trošile nenamenski, zbog čega je najavljeno da će njihovo poslovanje pored DRI ispitivati i interna revizorska tela u ministarstvima. Oni se obučavaju u Ministarstvu finansija.

Među prvima koji su formirali internu reviziju trošenja novca namenjenog NVO je Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike, iz kog kažu da su mnoga udruženja građana do sada konkurisala sa projektima za koje su dobijali novac, ali da niko nije kontrolisao za šta su pare trošene.

Podaci ukazuju da su nemale svote novca otišle u svrhe kojima nisu namenjene - umesto da plaćaju humanitarne projekte i pomažu socijalno ugroženima, neka udruženja su finansirala izlete, putovanja, ručkove, večere, ili prosto gurala pare u sopstveni džep.

Pare su posebno iz državne kase šakom i kapom deljene pred izbore, i dodaju da su mnoga udruženja tada dobila polovinu novca za određeni projekat, a drugu polovinu trebalo bi da dobiju ovih dana.

Inače, prošle godine je, prema podacima Uprave za trezor, ministarstvo rada za NVO i udruženja građana izdvojilo 92,5 miliona dinara, dok je, generalno, iz državne kase Vlada isplatila 4.859.835.962 dinara za ove namene.

Trošenje novca,vrlo ozbiljno će se češljati i u Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine. I to, pre svega, zbog ogromnih suma koje su isplaćivane preko Fonda za zaštitu životne sredine, koji je nedavno ugašen.

Na platnom spisku ovog Fonda našli su se, između ostalih, i Udruženje za menopauzu (dobilo 1,3 miliona dinara za istraživanja uticaja životne sredine na belu kugu), ali i finansiranje izrade punjača za solarne bicikle. Među brojnim "klijentima" ovog Ministarstva, bilo je, čak, i jednokulturno-umetničko društvo.

U Ministarstvu kulture kažu da za sada nisu otkrili velika nenamenska trošenja, ali da će razni projekti biti skinuti sa "državnih jasli", poput muzičkog festivala "Egzit".

U Srbiji je, inače, registrovano više od 18.200 nevladinih organizacija i udruženja građana, od kojih su mnoga lovačka i ribolovačka. Na platnom spisku države ove godine bilo je više od 750 njih. Za njihov rad u 2012. bilo je rezervisano oko 5,8 milijardi dinara.

Autor: B.B.
Izvor: Novosti, Telegraf

Viber

Izvor: Svet Plus


>