Region

Svet

Humanitarna akcija Magični doručak: Prikupljanje hrane za specijalne škole

Humanitarna akcija „Magični doručak“ čiji je cilj prikupljanje hrane za škole za decu sa posebnim potrebama održava se do 11. novembra 2012. u pet gradova Srbije.

Humanitarna akcija Magični doručak: Prikupljanje hrane za specijalne škole



Ova akcija ima za cilj da mališanima omogući ugodniji boravak u školi, ali i skrene pažnju javnosti na probleme i promoviše solidarnost sa socijalno ugroženim grupama. „Magični doručak“ u Beogradu biće održan uz podršku Sekretarijata za socijalnu zaštitu Grada Beograda.

Akcija „Magični doručak“ biće organizovana u prodajnim objektima METRO Cash & Carry u  Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Subotici i Kragujevcu kako bi se prikupila hrana za 4.200 učenika iz 32 škole za decu sa posebnim potrebama u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Bačkoj Palanci, Kikindi, Pančevu, Somboru, Vršcu, Nišu, Pirotu, Leskovcu, Čačku i Kragujevcu.

Kupovinom posebno formiranih paketa cene oko 250 dinara građani i firme obezbediće dodatni obrok  đacima, a tako sakupljene namirnice Banka hrane  će ravnomerno, prema broju  đaka, raspodeliti školama za decu sa posebnim potrebama.

Akciju su donacijama namirnica podržale i kompanije Bahus, Foodland, Victoria Group, Coca Cola Hellenic, Carnex, Venac, Vino Župa, Mitsides Point, Nectar i Kozmetik Plus. Peti “Magični doručak” biće održan  uz medijsku podršku dnevnih listova Politika, Privredni pregled, Csaladi Kor, Televizije Studio B i magazina Lisa. 

U većini ovih škola, održava se celodnevna nastava te deca borave u školi od 7.00 do 17.00  časova, tokom kojih bi trebalo da imaju doručak, ručak i užine između obroka. Kako većina škola nema dovoljno sopstvenih  sredstava, raspolaže jedino budžetskim sredstvima koje država odvaja za ove potrebe, a ona su ograničena. Iz tog razloga većina đaka u ovim školama ima samo doručak i ručak, a što je često i jedini obrok ovoj deci u toku dana. 

Akcija Magični doručak ima za cilj da deci olakša boravak u školi i učini ga prijatnijim i ove zime. Sakupljanjem odabranih namirnica po spisku koje su dostavile škole omogućiće se da deca imaju i međuobroke i užine. U odabrane namirnice koje su preporuka škola koje nemaju svoje kuhinje, spadaju nešto trajnije namirnice kako slane, tako i slatke ’grickalice’, keksi, trajni mlečni proizvodi i konzervirana hrana.

Banka hrane Beograd je nevladina, humanitarna organizacija osnovana krajem 2006. godine, sa ciljem da doprinese smanjenju siromaštva u Srbiji i da se uključi u borbu protiv gladi i rasipanja hrane.  Delatnost Banke hrane se zasniva na ideji doniranja i podele, kao i na promovisanju solidarnosti među građanima.

Na taj način Banka hrane želi da pokaže da se zajedničkim angažovanjem može pružiti pomoć onima kojima je neophodna. Glavna delatnost Banke hrane se sastoji u prikupljanju poljoprivrednih, agroindustrijskih i trgovinskih proizvoda od donatora, njihovog skladištenja, sortiranja i distribucije socijalno ugroženim kategorijama stanovništva posredstvom humanitarnih organizacija i socijalnih institucija koje takođe pomažu siromašnima.

Autor: S.P.
Foto: bankahrane.org

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>