Region

Svet

Region

Premijera Valtera: Ovacije za Batu Živojinovića (Foto)

Dugometražni dokumentarni film "Valter" reditelja Andreja Aćina premijerno je sinoć prikazan u "Sava centru".

Premijera Valtera: Ovacije za Batu Živojinovića (Foto)



Mnogobrojna publika pozdravila je dugim i burnim aplauzom ekipu filma posle projekcije, uz ovacije na pomen imena jednog od glavnih učesnika - Velimira Bate Živojinovića, koji nije bio u mogućnosti da prisustvuje premijeri zbog svog zdravstvenog stanja.



Aćin je zajedno sa Vukom Ršumovićem napisao scenario za ovaj višeslojan i vrlo zanimljiv film koji se bavi odnosom između mita i stvarnosti, a takođe predstavlja odu herojstvu stvarnih i filmskih junaka.

Priča kreće od istorijske legende i heroja Drugog svetskog rata Vladimira Perića Valtera, do mita sa filmskog platna u liku najpopularnijeg jugoslovenskog glumca Bate Živojinovića, kroz istoriju jednog naroda koji više ne postoji.



Procenjuje se da je više milijardi ljudi širom sveta upoznalo Valtera gledajući film "Valter brani Sarajevo", po scenariju Ðorđa Lebovića, u režiji Hajrudina Krvavca.

Reditelj Aćin u svom dokumentarcu istražuje fenomen i svetski uspeh koji je imao taj film, pečat koji je Valter ostavio na život Bate Živojinovića, a takođe gledaocima približava život originalnog Valtera, Perića.



Filmski Valter, Živojinović, svedoči u dokumentarcu kako ga je uloga sarajevskog obaveštajca promenila i proslavila, otkriva detalje prve posete Kini u kojoj je i danas ikona.







Autor: B.B.
Izvor/Foto: Tanjug, Telegraf

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>