Region

Svet

Vlado Kalember: U glavi sam još tinejdžer (Foto)

Jedna od najpopularnijih grupa u bivšoj Jugoslaviji, "Srebrna krila", vratila se na muzičku scenu posle 25 godina pauze. Zagrebački bend, predvođen Vladom Kalemberom, objavio je nedavno novi studijski album jednostavnog naziva "2012", sa 15 pesama.

Vlado Kalember: U glavi sam još tinejdžer (Foto)Pevač promuklog glasa, za kojim su svojevremeno "ludele" devojke od Vardara pa do Triglava, u intervjuu kaže da se raduje ponovnom okupljanju benda i da sa velikim užitkom proživljavaju novu mladost.

"Nove pesme su slične starim "Srebrnim krilima", jer se u međuvremenu ni mi nismo mnogo promenili", kaže za Novosti Vlado Kalember, koji je oženjen tri decenije mlađom violončelistkinjom Anom Rucner, sa kojom ima sina Darijana. "Mi smo poslednji dinosaurusi koji su odlučili da se vrate posle toliko godina. Kada rano počnete da svirate sa bendom, vremenom shvatate da je to najlepša stvar koja može da se dogodi jednom muzičaru. Namera i namena ovog albuma je da zabavlja ljude i da ih podseti na neka dobra stara vremena. Uvek sam govorio da naše pesme nisu pretenciozne, čovek jedino može da stvara ljubavne pesme, jer samo one mogu stati u tri minuta. Bilo kakve druge poruke teško bi mogle stati u nekoliko prostih ili proširenih rečenica."

Zašto vam je trebalo 25 godina da se ponovo okupite?

"Jedan novinar me je pitao da li nam je zafalilo para, pa smo se zato vratili, odgovorio sam da to nije bio razlog, već da sam sada, kad imam novca, odlučio da sviram u bendu. Velika je razlika svirati sam i biti u bendu. To vam je kao kada imate kolač, pa ga jedete sami ili ga delite sa nekim. Jedan od osnovnih razloga zašto smo se ponovo okupili je to što je poslednjih 20 godina u trendu bila "tehnološka" muzika. Takozvani dens je vladao u celom svetu, ne samo na ovim prostorima. Modnim rečnikom rečeno, to je kao da imate butik sa kvalitetnom robom, ali je demode i niko neće da je kupi. Svih ovih godina, koliko se bavimo muzikom, ispratili smo mnoge trendove i znali smo da će se kad-tad vratiti onaj kome mi pripadamo."

Da li u okviru povratničke turneje uskoro planirate da nastupite i u Beogradu?

"U Zagrebu smo 1. jula imali koncert pred 50.000 ljudi. Što se Beograda tiče, još nismo dobili ozbiljnu ponudu, kada nas neko pozove, doći ćemo. Obično tamo gde živite možete biti marketinški najaktivniji, pa računamo na to da ćemo pokrenuti nekakav cunami koji će proizvesti talase sve do Crnog mora. Mi smo osamdesetih bili izuzetno popularni i u Bugarskoj, gde smo pre tri godine imali prvi povratnički koncert."

Šta se događa sa "Četiri asa"?

"Nismo više aktivni. Grupa "Četiri asa" je nastala kao štos. S obzirom na to da smo se znali i družili godinama, odlučili smo da se udružimo i nešto napravimo. Zamislili smo da zajedno održimo najviše desetak svirki. Shvatili smo da je to bio stvarno dobar štos, jer smo bez prestanka svirali četiri godine, a samo u Hrvatskoj smo održali više od sto koncerata. Kada se desio povratak "Bijelog dugmeta" ostali smo bez Alena Islamovića, onda je Rajko Dujmić ponovo krenuo sa "Novim fosilima", pa smo ostali samo Jura Pađen i ja. Morate znati kad treba prestati i ništa ne treba forsirati. U principu "Četiri asa" su bila deo jednog vremena i nema potrebe to siliti i ponavljati. U životu sam uvek nastojao da na svakih sedam do deset godina napravim neku promenu."Oženili ste se u zrelim godinama, kako ste se uklopili u porodične obaveze?

"U brak sam ušao potpuno spreman. Znao sam sve zakone i zakonitosti vezane za brak i dok ih nisam apsolvirao, nisam se oženio. Obično mi ljudi kažu da sam se kasno oženio, ja mislim da se to dogodilo tačno na vreme. Da kucnem tri puta u drvo, sve savršeno funkcioniše."

Razmišljate li o proširenju porodice?

"Nismo planirali ni Darijana, jer se takve stvari ne praniraju. Kad se rodio, jednostavno smo rekli da smo spremni i na takav događaj. Ne razmišljamo o drugom detetu, ali ako nam se desi, spremni smo da na pravi način reagujemo i u takvoj situaciji (smeh)".

Po čemu je vaša supruga Ana posebna, čime vas je osvojila?

"U životu sam sreo mnogo predivnih i savršenih žena, ali ja nisam bio takav. Da biste prepoznali pametnog čoveka i vi morate biti pametni. Doduše, ja sam u glavi i dalje tinejdžer. Ranije nisam bio dovoljno zreo da bih prepoznao ženske kvalitete, osim što sam video da su drage, simpatične i zgodne. Kada sam se svega zasitio, upoznao sam svoju sadašnju suprugu, koja je uz to što je zgodna, mlada i lepa, izuzetno pametna, obrazovana, duhovita i vrhunski čelista. Odlično funkcionišemo i uvek imamo o čemu da pričamo, a jedna od najvećih opasnosti koja može da se dogodi u braku je da izgubite komunikaciju".

Autor: B.B.
Izvor/Foto: Novosti

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>