Svet

Region

Šanel 5 opasan: Najčuveniji parfem uskoro pod zabranom?

Nedavnim istraživanjem utvđeno je da stotinjak sastojaka sadržanih u parfemima i kozmetičkim proizvodima mogu da izazovu snažne alergijske reakcije.

Šanel 5 opasan: Najčuveniji parfem uskoro pod zabranom?



Autori studije preporučili su ograničavanje upotrebe nekih od ovih alergena, a da pojedini, kao što je mahovina koja se koristi u proizvodnji čuvenog parfema Šanel 5, bude potpuno zabranjena.

Evropska komisija (EK) saopštila je da zasad ne planira da zabrani ili ograniči prodaju parfema i kozmetičkih proizvoda za koje je utvrđeno da izazivaju alergije.

"Pogrešno je reći da Komisija želi da zabrani Šanel 5", rekao je portparol EK za zaštitu zdravlja i potrošača Frederik Vensan i objašnjava da rezultati naučnog istraživanja ne predstavljaju zvanični stav Evropske unije (EU).



Pitanje je da li sastojke za koje su naučnici ustanovili da izazivaju alergije treba dodati grupi od 26 alergena koji po sadašnjem zakonu moraju da budu navedeni na proizvodima koji ih koriste.

"Još uvek ne razmišljamo o promeni zakonskih propisa", rekao je Vensan, dodajući da je EU počela konsultacije sa kozmetičkom industrijom i udruženjima potrošača povodom rezultata ovog istraživanja.

"Zakonodavni proces nije pokrenut niti će to biti u skorijoj budućnosti", tvrdi Vensan, dodajući da svega jedan mali broj ljudi ima pomenutu vrstu alergijskih reakcija.

Autor: B.B.
Izvor: Tanjug
Foto: Internet

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>