Region

Svet

Goran Bregović: Nisam ni Srbin, ni Hrvat, a ni Bosanac!

Poznati muzičar se u intervjuu za "Dojče vele" osvrnuo na svoju nacionalnu pripadnost, ali i na težak položaj Roma u Evropi.

Goran Bregović: Nisam ni Srbin, ni Hrvat, a ni Bosanac!



Na pitanje nemačkog novinara zašto za sebe kaže da je sa Balkana, ali se nikada ne deklariše kao Srbin ili Bosanac, Bregović je odgovorio da se ne oseća kako dovoljno pripada nijednoj od tih nacionalnosti.

- To je zato što nisam dovoljno Srbin da budem Srbin, niti Hrvat da budem Hrvat, a nisam dovoljno Bosanac da bih bio Bosanac. Ja sam iz vrlo mešovitog braka, ali to je više moj emocionalni izbor nego etnički. Znate, kada izgubite svoju domovinu onda shvatite da vaša domovina nije neka geografska ili politička teritorija, to je samo emocionalna teritorija. Dakle, moja emotivna teritorija postoji i to je ova teritorija, nije bitno da li moram da pokažem svoj pasoš nekoliko puta.
 
Bregović za sebe kaže da radi "ciganski (džipsi) posao", jer je muzičar.
- Sećam se da je mi je otac, inače pukovnik u Jugoslovenskoj armiji, kada sam kući doneo svoj prvi novac od koncerta, rekao: "Nećeš raditi ovaj ciganski posao!" Ali ja smatram da sam jedan od njih. "Džipsi" ima istu metaforičku vrednost za mene kao i kauboj. To je neko ko nema istu gravitaciju sa drugima. I onda znate da je prilično mnogo modernih stvari koje su veoma "džipsi". Razmišljanje za danas, ne za juče ili sutra - to je ciganska ideja. Zatim, ova ideja da se odlazi na odmor u julu ili avgustu. Odjednom svako postaje džipsi na mesec dana. Dakle, u svakom od nas postoji džipsi koji čeka da se jednom probudi.

Položaj Roma je veoma problematičan, pogotovo na Balkanu i u novim zemljama EU poput Rumunije i Bugarske, pa čak i u Francuskoj i Italiji. Novinare "Dojče velea" je zanimalo kakav je Bregin stav prema ovoj situaciji.
- Imali smo nedavno kampanju u Srbiji kada je trebalo ubediti Rome da izađu da glasaju. Ovo je bila važna i velika kampanja, jer ako oni ne žele da glasaju onda neće imati ni predstavnike. Moj poslednji album je zapravo reakcija na tu situaciju. To je zdravica za talenat Cigana koji su ostavili duboke tragove u našoj kulturi. Mislim da nismo daleko od trenutka kada ćemo reći: "Cigani, vi ste ostavili tragove u ovoj kulturi." Oni kažu da je čak i Elvis Prisli imao cigansku krv, Čarli Čaplin je bio Ciganin, Majka Tereza je bila Ciganka, takođe.

Bregović se osvrnuo i na rasizam i netrpeljivost prema Romima.
- Rasisti nikada neće reći otvoreno da to jesu. Nikad nisam imao ozbiljne razgovore o Romima sa bilo kim. Ali, naravno, ja vidim šta se dešava u Evropi i posebno sam iznenađen situacijom u Francuskoj. Dakle, moj prirodan izbor je bio Pariz. Francuska ima istoriju primanja izgnanika, umetnika iz Rusije, Skandinavije, slikara iz Španije. Ovo je tako duga istorija ljudi koji traže utočište u takvoj civilizovanoj zemlji koja je oduvek bila vodilja evropske ideje. Sada su izbacili Cigane. Ili Italija, sa tako dugom istorijom siromaštva, tako da oni znaju kako je biti siromašan. Ipak, i oni izbacuju Rome. Ja sam odrastao u komunističkom vremenu i zapadne ideje su uvek bile vodilje za mene, tako da sam prilično razočaran.

Autor: S.P.
Izvor: Alo

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>