Ostalo

Sme�no

Šanse za razvod veće kod muškaraca koji pomažu u kući

Iako se mnogim damama to neće dopasti, norveški istraživači su otkrili da što parovi ravnopravnije obavljaju kućne poslove, to su njihove šanse za razvod veće nego u brakovima u kojima žene obavljaju većinu dnevnih obaveza.

Šanse za razvod veće kod muškaraca koji pomažu u kući



Rezutati istraživanje Instituta za društvene nauke Nova pokazuju da parovi koji dele kućne poslove imaju čak 50 odsto više izgleda da se razvedu.

"Što muškarci više pomaže u kući, to je veći procenat razvoda", rekao je u izjavi za AFP Tomas Hansen, koator studije pod naslovom "Jednakost u kući". Istraživači navode da ne postoji gotovo nikakva uzročna veza i da je taj fenomen više izraz savremenog načina života parova.

"Kod modernih bračnih parova, žene često imaju visok stepen obrazovanja i dobro plaćeni poslao, što ih čini finansijski manje zavisnim od supruga, te mogu lakše da se snađu u slučaju razvoda", objašnjava Hansen. "Ponekad se čini da je bolje ukoliko su uloge podeljene, jer tada verovatno ređe dolazi do svađa", dodaje on.

U Norveškoj, zemlji sa dugom tradicijom ravnopravnosti polova, odgajanje dece se pođednako deli među očevima i majkama. Kada su, međutim, u pitanju kućni poslovi, žene tu i dalje obavljaju veći deo posla.

Studija, takođe, pokazuje da su žene u tradicionalnim brakovima uglavnom zadovoljne svojom situacijom i da je njihova sreća gotovo jednaka sreći žena koje su u "modernom" braku.

Autor: B.B.
Izvor: Tanjug

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>