Region

Svet

Region

Najveći skandali Sulejmana Veličanstvenog

Serija "Sulejman Veličanstveni" izazvala je najviše buke u Turskoj, naročito zbog toga što se njihov veličanstveni vladar prikazuje u eksplicitnim scenama.

Najveći skandali Sulejmana Veličanstvenog



Sulejman se pojavljuje u scenama u kojima ispija alkohol, što je zabranjeno, ili kako vodi ljubav sa ženama u haremu. Čak je i turski premijer, Recep Tayyip Erdogan, komentarisao kako serija nema poštovanja prema njihovoj istoriji i kako je prikazuje u negativnom svetlu mlađim generacijama.

Tako se na početku prikazivanja ove serije oko stotinu nezadovoljnih građana okupilo ispred televizije koja je emitovala seriju i gađalo jajima zgradu. "Ovo je provokacija. Sultan Sulejman je bio pravedna i moralna ličnost," bunili su se okupljeni građani.

Povodom protesta oglasio se i potpredsednik Vlade koji je izjavio da će biti poduzete određene mere u vezi sa serijom, ali nije obećao da će biti skinuta sa programa. Inače, sa stvaranjem moderne republike 1924. godine, u Turskoj je ukinuto šerijatsko pravo po kojem je svaki muškarac mogao da ima četiri zakonite supruge. U toku protesta bila je raspisana i peticija koja je zahtevala da bude zabranjeno prikazivanje ove serije, međutim uprkos svemu ovo je bila jedna od najgledanijih serija u Turskoj.



Protiv Sulejmana su protvovala i udruženja za zaštitu životinja. Žestoku kritiku protiv snimanja serije "Sulejman Veličanstveni" uputila su i brojna udruženja za zaštitu životinja jer se pročulo kako se na setu snimanja loše odnose prema konjima koji se drže gladni i žedni. Udruženja za zaštitu životinja najavila su organizovane proteste širom Turske. Savetnik za scene sa životinjama serije "Sulejman Veličanstveni" odmah je demantovao te navode kao laži. Istanbulsko Društvo za zaštitu životinja dobilo je dojavu o zlostavljanju konja, pa je njihov poverenik odlučio u tajnosti da poseti set kako bi doznao istinu. Nije mu bilo teško sakriti se među statiste, obući kostim i posmatrati i šta se događa na setu dok čeka scenu borbe. No, nije primetio da se iko loše odnosi prema konjima, ocrnevši nagađanja kao bezobrazno lažna.



U Grčkoj je takođe ispao skandal. Kako je objavio televizijski servis CEETV, grčki dnevnik Democracy zatražio je od komercijalne televizije ANT1 (koja emituje seriju) da ukloni sve njihove reklamne spotove koji se emituju tokom trajanja serije. U dnevnom listu, naime, smatraju da serija prikazuje iskrivljenu istorijsku sliku, te da je reč o turskom pokušaju da ulepšaju mračno razdoblje vladavine Sulejmana Veličanstvenog.



Kako kažu, "prikazivanje masakara i genocida koje je provodio Sulejman pod imidžom apsolutnog vođe i harizmatičnog vladara uvreda je za milione mrtvih". Inače, serija u Grčkoj ima 19,5 posto gledanosti i broji mnogo fanova.



Tako da, uprkos protestima, Sulejman Veličanstveni još vlada malim ekranima jer se, čini se, dosta ljudi zarazno navuče na ljubav Sulejmana i Hurem, pa brzo zaborave na istoriju.

Autor: B.B.
Foto: internet

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>