Region

Svet

Uskoro spomenik Tošetu Proeskom!

Pet godina posle smrti balkanske pop zvezde Tošeta Prosekog, uprkos finansijskim teškoćama, Vlada Makedonije će ipak pomoći u uređenju njegovog počivališta na groblju Gumenje iznad Kruševa, najavljeno je u Skoplju.

Uskoro spomenik Tošetu Proeskom!



Prilikom rebalansa budžeta, proletos je odlukom parlamenta izbrisana stavka kojom je bilo predviđeno izdvajanje milion denara (evro vredi 61,50 denara), namenjenih za podizanje spomen-obeležja i uređenje grobnog mesta Tošeta Proeskog.

Međutim, prema medijskim najavama, sada se iz vladinih izvora potvrđuje da će se, u dogovoru sa porodicom nastradalog pevača, ipak, pronaći sredstva za uređenje Tošetovog groba.

Iz resornog Ministarstva transporta i veza, kako je objavljeno, “koje se pojavljuje kao posrednik između porodice Proeski i države”, uveravaju da će “Toše dobiti grobno mesto isto kao makedonski revolucionar Pitu Guli, u mermeru po izboru porodice”.

To je dogovoreno za vreme nedavne posete resornog ministra Mileta Janakieskog porodici Proeski u Kruševu.

Direktor Fondacije “Toše Proeski”, Slaven Ristevski, zet pokojnog pevača, izjavio je da očekuje da država ipak pronađe rešenje i pomogne izgradnju spomen-obeležja u Kruševu. Kaže da ‘čekanja više nema’ – u oktobru se navršava pet godina od smrti Tošeta Proeskog, a na njegovom počivalištu još uvek nema spomen-obeležja.

Na osnovu zahteva javnosti i činjenice da je Toše Proeski posthumno proglašen za zaslužnog građanina Makedonije, u Sobranju (skupštini) Makedonije 2008. doneta je odluka za podizanje memorijalnog spomenika pevaču u Kruševu – u roku od dve godine.

No, zbog nekih nerešenih imovinsko-pravnih problema, kako podsećaju mediji u Skoplju, ‘novom skupštinskom odlukom taj rok je produžen do 2012. godine’.

Autor: S.P.
Izvor: Novosti

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>