Region

Svet

Partibrejkersi i Van Gog zatvorili Bir fest!

Jubilarni deseti beogradski "Bir fest" završen rok spektaklom. Prema procenama Turističke organizacije grada, festival posetilo oko 700.000 ljudi.

Partibrejkersi i Van Gog zatvorili Bir fest!



Koncertima za pamćenje "Partibrejkersa" i "Van Goga" završen je jubilarni deseti beogradski "Bir fest". Atmosferu i grla posetilaca zagrejala je oko 21 sat sarajevska grupa "Valentino", a pred nastup rok sastava "Partibrejkers", reke ljudi slivale su se kroz sve ulaze na festu kako bi zauzeli što bolja mesta. Prašina je i u nedelju veče kvarila provod, pa je šeste večeri festivala piva glavni "modni" detalj bila hirurška maska koja je štitila disajne puteve od prašine.

Poslednjeg dana "Bir festa" posetioce su zabavljali "Đura i Mornari", "Zona B" i "Ejndžels", a nastup koji je sve iznenadio usledio je nakon "Valentina", gde se ispred Caneta i benda "Partibrejkers", bend Željka Mitrovića "Berkli kru" se publici baš i nije dopao, pa su članovi benda sa bine ispraćeni zvižducima. A onda - "Braćo i sestre, dobro veče! Ima vas baš..." prolomio se Ušćem Canetov glas. I tada je počela žestoka rok svirka koja je trajala sve do 23.30 časova, a ređali su se najveći hitovi ovog poznatog beogradskog rok sastava.

Mladi u prvom redu pevali su iz sveg glasa, podigla se prašina oko bine od poskakivanja, a "more" ruku dosezalo je sve do kapija na suprotnoj strani.

Ovogodišnji "Bir fest" u Beogradu ispraćen je uz muziku benda "Guns and roses", u izvođenju tribjut benda "Džejlbrejk".

Prema podacima Turističke organizacije Beograda, od 14. do 19. avgusta, svakoga dana na festivalu piva uživalo je više od 100.000 ljudi, dok je ovog vikenda na Ušću prema procenama bilo oko 260.000 posetilaca. Ljubitelji piva na Ušću su uživali u svom omiljenom napitku i muzici omiljenih izvođača - "Viva voks", "Plejboj", "Električni orgazam", "Hladno pivo", Rambo Amadeus, Vlatko Stefanovski, "Ritam nereda", "Pekinška patka", "Plavi orkestar", "Inspektor Blaža i Kljunovi", "Lav hanters", "Crvena jabuka", "Ortodoks Kelts"...

Među posetiocima na "Bir festu" tradicionalno je najviše Beograđana, zatim gostiju iz Srbije i regiona, kao i stranaca.

- Ne mogu da preciziram koliko je turista u gradu, ali je činjenica da najveći broj gostiju Beograd poseti tokom avgusta, što je, između ostalog, i razultat festivala piva -rekao je Dejan Veselinov, direktor Turističke organizacije Beograda. - Kada je reč o starosnoj strukturi posetilaca festivala, to su najčešće mladi, ali i ostale generacije, u zavisnosti od muzičkog programa. Prema podacima iz informativnih centara, povećan je broj posetilaca koji traže informacije o turističkoj ponudi Beograda, ali i o festivalu.

Tokom proteklih godina "Bir fest" posetilo je oko četiri i po miliona ljudi, a na njemu je nastupilo oko 450 muzičkih izvođača. Ove godine angažovan je veći broj policajaca i privatnog obezbeđenja, konjica, vodiči sa psima, rečna policija, a bilo je i više punktova za prolaz posetilaca na kojima su se nalazili i detektori za metal.

Za higijenu na festivalu brinule su se ekipe JKP "Gradska čistoća" i "Zelenilo Beograd", dok su za bezbednost i red na ulicama bili zaduženi "Beograd-put" i "Parking servis".

Autor: S.P.
Izvor: Novosti

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>