Ostalo

Sme�no

Fidel Kastro preživeo 638 atentata

Vodja kubanske revolucije Fidel Kastro, odgovarajući na pitanje novinara šta smatra svojim najvećim životnim uspehom, odgovorio je: "To što sam živ". Dodao je da tako misli zbog serije atentata čija je meta bio tokom 47 godina svoje vladavine. Prema tvrdnjama njegovih hroničara, tih atentata je bilo ukupno 638!

Fidel Kastro preživeo 638 atentata



Da bi se odužila "velikom vodji" i predstavila život tog "čoveka mete", kubanska televizija je pripremila serijal o tih 638 pokušaja njegove likvidacije, čije će emitovanje početi idućeg meseca. Prvi deo, pod naslovom "Onaj koji mora da živi", na programu je 7. marta.

Interesovanje za taj umetnički poduhvat na Kubi, gde je Kastro i četiri godine nakon silaska s vlasti, legenda kojoj se svi dive, je ogromno. Na Kubi očekuju da će serija imati dobru prođu i u svetu, jer se Kastro,  smatra državnikom posebne harizme. Prva epizoda počinje opisom događaja iz 1956, odnosno dolaskom Fidela i njegovih komunističkih revolucionara iz Meksika na Kubu, gde će tri godine kasnije biti zbačen režim diktatora Fulhensija Batiste.

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

Povezane vesti:


>