Region

Svet

Belgrade Beer Fest dan 4: Od rokenrola do truba!

Bilja Krstić, Plavi Orkestar, YU grupa, Sarajevsko Zabranjeno pušenje, Inspektor Blaža i Kljunovi i prva truba sveta Dejan Petrović i Big band večeras na Beer Festu.

Belgrade Beer Fest dan 4: Od rokenrola do truba!



Nakon nastupa novosadskog rok benda Niagara, publici će se predstaviti sastav Veto, drugoplasirani na konkursu Belgrade Beer Festa za neafirmisane bendove. Od grupe Tight Sweaters Moloko & Roisin Murphy real tribute, sa dva ženska vokala, očekuje se odlična interpretacija hitova čuvenog engleskog sastava Moloko.

Tačno u 20 časova, magične melodije Bilje Krstić i Bistrik orkestra, osvojiće ljubitelje world muzike. Višegodišnje prikupljanje autentičnih audio i video zapisa izvorne muzike neobjavljenih pesama iz Srbije i regiona, rezultiralo je fuzijom tradicionalne muzike i savremenog aranžmana. Fantastični glas Bilje Krstić prati devet vrhunskih muzičara uz klavijature, violine, bas gitare, i mnoštvo tradicionalnih instrumenata kao što su frule, duduk, okarina, diple, tambura, šargije.

Legendarni Plavi orkestar, predstavnici sarajevskog „novog primitivizma“, izlaze na binu večeras, u 21 sat. Sredinom 80-ih godina vladala je nezapamćena histerija za „plavcima“, a njihov prvi album „Soldatski bal“ je najprodavaniji debi album u istoriji ex Jugoslavije. „Fanovi su skakli po autu, pisma stizala u vrećama za krompir, četiri godine uopšte nismo mogli normalno hodati ulicom“, sećaju se kako je nekada bilo. Večeras će, publika Beer Festa čuti hitove: Suada, Od rođendana do rođendana, Bolje biti pijan nego star, Good bye teens, Odlazim, Revolucija, Kad mi kažeš paša....

Od 22.30, sat vremena sa YU grupom. Iako je 42 godine prošlo od nastanka YU grupe, kao da se ništa nije promenilo, jer još uvek dobrom muzikom i neiscrpnom energijom, dižu publiku na noge.

Sarajevsko Zabranjeno pušenje, nastalo je raspadom originalne postave, paradoksalno, istovremeno sa raspadom SFRJ. Začetnici kulturnog i muzičkog pravca „novi primitivizam“ autori su kultnog serijala „Top lista nadrealista“, ali i čuvene afere „Crko Marshall“, koja je unela paniku u redove DB-a. Prešli su trnovit put od garažnog benda do najveće rok atrakcije u zemlji. Večeras je Sejo Sexon i „pušenje“ za publiku Beer Festa pripremio stare, svima poznate hitove i pesme sa novih albuma, od posleratnih godina do danas.

Inspektor Blaža i Kljunovi, ponovo su na svom omiljenom festivalu. Obećali su dobar provod uz njihova standardni repertoar šaljivih rokerskih pesama. Blaža je sav prihod od prodaje DVD izdanja na kom je snimak koncerta Blaže i Kljunova sa Beer Festa 2010, namenio BG Bebi klubu. Queen real tribute band izlaze na binu oko dva sata posle ponoći.

Spektakularna završnica četvrog dana festivala, očekuje su uz prvu trubu sveta, Dejana Petrovića i Big band, a traje do 4 sata posle ponoći. Višestruki pobednik sabora trubača u Guči, dobitnik svetske titule 2010. godine, jedini je srpski muzičar koji je nastupao u Evropskom parlamentu u Briselu. Večeras, publika neće slušati narodnjake, već obrade hitova Stinga, Tine Tarner, EKV, Deep Purple, naravno, uz trube.

Autor: S.P.
Foto: BBF 2012

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>