Svet

Region

Muzičkim spektaklom zatvorene su 30. letnje Olimpijske igre u Londonu (Foto)

Tridesete letnje Olimpijske igre u Londonu, na kojima se proteklih 16 dana nadmetalo više od deset hiljada takmičara u 29 sportova, večeras su svečano zatvorene.

Muzičkim spektaklom zatvorene su 30. letnje Olimpijske igre u Londonu (Foto)



Na ceremoniji, koja je bila spektakularna, učestvovalo je 15 hiljada volontera, a ceo događaj je uživo pratilo 80 hiljada gledalaca, kao i oko milijardu ljudi širom sveta.

Ceremonija zatvaranja Igara imala je jednu bitnu razliuku u odnosu na ceremoniju koju smo gledali pre 17 dana. Za razliku od otvaranja Olimpijade, sportisti nesu bili podeljeni po nacionalnosti, već su marširali izmešani.

Ta praksa uvedena je od Olimpijskih igara u Melburnu 1956. godine i simboliše ujedinjenje svih sportista sveta u jednu naciju.

Svečana ceremonija, pored proslave sportskih dostignuća, podrazumeva primopredaju domaćinstva Rio de Žaneiru, organizatoru narednih Igara 2016. godine, kao i gašenje olimpijskog plamena.

Sportisti Srbije su na Olimpijskim igrama u Londonu osvojili četiri medalje - zlatnu, srebrnu i dve bronzane i zauzeli 42. mesto od 79 zemalja koliko ih je osvajalo medalje.



Autor: S.P.

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>