Ostalo

Sme�no

Medicinski fenomen: Ženi umesto dlaka rastu nokti (Foto)

Amerikanka Shanyna Isom zbog svog dosta neobičnog zdravstvenog poremećaja je nedavno proglašena pravim medicinskim fenomenom. Naime, ona pati od bizarnog poremećaja zbog kojeg joj iz folikula dlaka rastu nokti. Kako prenosi Daily Mail, 28-godišnjakinja je pre tri godine imala alergijsku reakciju koja joj je uzrokovala svrab, a uskoro su počele rasti i neobične izrasline po nogama, rukama i licu.

Medicinski fenomen: Ženi umesto dlaka rastu nokti (Foto)



Lekari su njenim stanjem bili neverovatno iznenađeni jer u prvo vreme nisu imali rešenje. Tek 2011. lekari u Baltimuru utvrdili su kako su izrasline po Shanynom telu ustvari  sporo rastući ljudski nokti.



Shanyna je proizvodila 12 puta više kožnih stanica po folikulu dlake od normalne osobe. Iako za ovaj poremećaj nisu dosad pronašli odgovarajući lek, uspeli su da pod kontrolu stave njegove simptome.



“Nisam mogla normalno da sedim ni hodam ali sad već hodam pomoću štapa, a ponekad i samostalno. Testirali su me na gotovo sve i rezultati su uvek bili negativni. Mislim da sam zasad jedina osoba na svetu koja pati od ovog poremećaja“, istaknula je Isom.

Ovaj je poremećaj Shanynu i njenu porodicu  skupo koštao.Njeno zdravstveno osiguranje ne pokriva troškove čak 17 skupocenih lekova koje mora uzimati. Do sad je na lečenje svog neobičnog poremećaja potrošila čak 250 hiljada dolara.

Autor:I.L.
Izvor: Dailymail.co.uk

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>