Ostalo

Sme�no

Rover Kjuriositi uspešno sleteo na Mars i poslao prve snimke(Foto+Video)

Robotsko vozilo Kjuriositi američke svemirske agencije NASA uspešno se u ponedeljak ujutru spustilo na Mars, nakon sto miliona milja koliko je prošlo kroz svemir, objavile su ekipe u NASA-inu centru u Pasadeni u saveznoj državi Kaliforniji.

Rover Kjuriositi uspešno sleteo na Mars i poslao prve snimke(Foto+Video)





U NASA-i je odmah po potvrdi informacije o uspešnom sletanju usledilo opšte oduševljenje i slavlje, jer se od ove najsloženije misije očekuje najviše do sada. “Kjuriositi” je ubrzo po sletanju poslao i prve fotografije vrlo visokog kvaliteta na kojima se vidi njegova senka na površini Marsa.



Sletanju je prethodilo tzv. “sedam minuta užasa”, koliko je roveru trebalo od ulaska u atmosferu do sletanja i koliko NASA s njim nije mogla da bude u kontaktu. Taj sofisticirani robot mogao bi da da podatke da li je na Marsu ikada bilo života i je li život moguć, odnosno, kako piše CNN, parafrazirajući slavnu rečenicu iz filma Kazablanka: ‘Od svih gradova u svetu “zašto bi život bio moguć jedino na planetu Zemlji’.



Uz proračun od 2,5 milijarde dolara, misija “Kjuriositija” koji je u 8,5 meseci od lansiranja prešao 352 milje, trebala bi da potraje dve godine i zapravo je trostruka: proceniti mogućnost života na Marsu u prošlosti i sadašnjosti, proučiti geologiju kao i istraživanje postojanja vode na Marsu.



Nešto pre njegovog spuštanja, uz smeh i aplauz,  kontroli su podeljene čokoladice Mars, a pravo je olakšanje i oduševljenje nastupilo kada je robot poslao prvu fotografiju oštrine svoje senke na tlu crvenog planeta pošto je sleteo.





Autor: J.B.
Izvor: dnevnik.hr
Foto: YouTube

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>