Ostalo

Sme�no

Automobil koji radi na mig i klimanje glavom!

Floskula da žene nisu dobri vozač biće verovatno iskorenjena već za koju godinu pošto bi popularne namiguše mogle da postanu najsnalažljivije osobe za volanom. Naime, inženjeri su otkrili potpuno nov način vožnje koji podrazumeva aktiviranje funkcija u automobilu uz pomoć izraza lica, ali i pokreta glave i ruku.

Automobil koji radi na mig i klimanje glavom!



Do ovog revolucionarnog otkrića naučnici su došli postavljanjem specijalnih infra senzora na komandnoj tabli automobila koji reaguju na izraz lica. Doduše, testiranje ove novine za sada je obuhvatilo “samo” uključivanje, korišćenje i isključivanje radija, klima uređaja, grejanja, kao i mobilnog telefona u automobilu jednostavnim migom, klimom ili gegom.

Primera radi, uz pomoć ove tehnologije vozač pokretom glave ulevo može da uključi radio i pojača njegov zvuk, zatim pokazivanjem karakterističnog gesta za poziv može da aktivira mobilni telefon, a podizanjem i spuštanjem ruke iznad menjača da pokrene klima uređaj.

Zanimljivo, da su senzori tako dizajnirani da mogu da razlikuju slučajan trzaj glave ili ruke od namernog pokreta po vremenu trajanja akcije.

"To su osnovni gestovi koji se testiraju kako bi se došlo do idealnog sistema koji bi bio privaćen širom sveta. Mogu da kažem da će za dve do tri godine prvi automobil sa takvom tehnologijom izaći na ulicu, a tada će početi i masovna proizvodnja ovih četvorotočkaša" - kaže Hans Rot, inženjer tehnologije u Harmanu.

Autor: S.P.
Izvor; 24.sata.

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>