Ostalo

Sme�no

Kako je Tesla izmislio net!

Pre više od jednog veka, Nikola Tesla je u svom projektu „Svetski sistem” još 1900. godine, govoreći ondašnjim tehničkim rečnikom, opisao u 12 tačaka današnji bežični internet, mobilnu telefoniju i GPS.

Kako je Tesla izmislio net!



Povodom 156. godišnjice od rođenja Nikole Tesle, u Galeriji „O3one” na Andrićevom vencu do petka traje izložba „Teslina vizija interneta”.

Kada se sveobuhvatnije sagleda šta je Tesla pisao i govorio početkom 20. veka, zaključak je da njegove reči više govore o tehnologiji današnjice koja objedinjuje sve aspekte komunikacije i prenosa informacija. U izjavi 1909. godine za „Njujork tajms”, koju je preneo „Popular mehaniks”, u članku „Vajrles fjučr” Tesla kaže da će uskoro biti moguće da poslovan čovek u Njujorku diktira uputstva koja će se istog trena pojaviti u Londonu ili negde drugde.

"Sedeći za svojim stolom, moći će da razgovara sa bilo kojim telefonskim pretplatnikom u svetu. Biće potrebno samo nošenje instrumenta, pristupačne cene, ne većeg od sata", pričao je još pre više od jednog veka Tesla.

On je tvrdio da će na isti način moći da se transferuje bilo koja vrsta slike, štampane stvari i sl., pa tako neki proizvođači mobilnih telefona poslednjih godina koriste Teslinu viziju pametnih mobilnih uređaja.



Ideja je da izložba „Teslina vizija interneta” pokaže na koji način je sve što je Tesla pomenuo, današnjem korisniku interneta dostupno, bilo putem računara ili mobilnog telefona. To je postignuto uporednom infografikom Teslinih vizionarskih reči i starih fotografija tehnike iz Teslinog vremena - na jednoj strani, a na drugoj strani opisom informaciono-komunikacionih tehnologija današnjice čiju okosnicu čini upravo internet.

Autor projekta „Teslina vizija interneta” Lazar Bošković, multimedijalni stvaralac iz Beograda, kaže da neki pametni ljudi kažu da se sve sastoji od energije i informacije.

"Nikola Tesla je znao da energiju i informaciju prenese bezično i besplatno na daljinu, ali upravo zbog ovog „besplatno”, nije uspeo jer je to ugrožavalo neke monopole", kaže Bošković.

Za jesen je planirana i engleska verzija projekta, kao i okrugli sto, projekcije filmova o Tesli i sl.

Autor: S.P.
Izvor: 24sata.

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>