Ostalo

Sme�no

Punite bateriju mobilnog telefona dok hodate!?

Kenijac Entoni Mutua je izumeo izuzetno tanak čip napravljen od kristala, koji može da napuni mobilni telefon ako se postavi u đonove obuće.

Punite bateriju mobilnog telefona dok hodate!?



Tehnologija može generisati električnu energiju pod pritiskom, odnosno kada zgazite na čip, kaže Mutua, i to na dva načina: puni telefon kada je nosilac u pokretu, pomoću tankog kabla koji ide od đona do džepa, a može da puni i odmah nakon šetnje pošto ima sposobnost da čuva tu istu energiju.

Mutua navodi da je opcija da ovo bude u masovnoj proizvodnji, jer će se naći gomila ljudi koja će ovo hteti da naplati kao komercijalnu uslugu. Naravno, ovo je već sada moguće jer je tehnologija napravljena tako da može da napuni više telefona istovremeno.

Čip može da se ubaci u bilo koju vrstu obuće, počevši od kućnih papuča. U slučaju da se cipele iznose, vi jednostavno možete premestiti čip u druge. Prodaje se po ceni od 46 dolara, i ima dve i po godine garancije, u slučaju da cipela nije ukradena ili izgubljena.

Mutua je prikazao ovu inovaciju na nedelji nauke i inovacija u Najrobiju, ovog meseca. Patentirao je svoju ideju sa “Kenya Industrial Property Institute”- telom odgovornim za patentiranje i zaštitu intelektualne svojine u ovoj istočno-afričkoj zemlji.

Nacionalni savet za nauku i tehnologiju, finansirao je ovaj projekat sa oko šest hiljada dolara. Savet je takođe obećao da će finansirati masovnu proizvodnju, da bi doprli do većeg tržišta.

Ovaj savet je i ranije finansirao projekte na nivou prototipa, iako priznaju da većina inovacija nije dostigla očekivane nivoe na tržištu. Jednostavno, pronalazači su imali sreće sa parama da komercijalizuju svoje projekte.

Autor: S.P.
Izvor: Telegraf

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>