Region

Svet

Region

Emir Kusturica: Napadaju me zbog zidina

Režiser Emir Kusturica počeo je da ruši istorijsku tvrđavu u Trebinju zbog kamenja koje mu je potrebno za njegov projekat Andrićgrad, a zbog čega je preksinoć došlo do protesta građana, pa čak i intervencije policije, pišu tamošnji mediji.

Emir Kusturica: Napadaju me zbog zidina



S druge strane, Kusturica za Alo kaže da se radi o podmetačini iz Sarajeva pošto je u pitanju kamenje za koje je dobio odobrenje od gradskih vlasti.

Rušenje tvrđave Petrinja izazvalo je revolt Trebinjaca pošto se radi o utvrđenju starom više od jednog veka. Zbog besa građana kratko se oglasio načelnik opštine Dobroslav Ćuk, koji je okupljenim stanovnicima Trebinja pokušao da objasni šta se dešava.

"Ja sam ranije u više navrata odbio predloge Emira Kusturice, koji je tražio da mu se dozvoli rušenje mosta u Goričkom jezeru, nekih železničkih stanica i drugih objekata. Nedavno, dok sam bio u Beogradu, ponovo me je zvao Kusturica i pitao da li može da uzme kamenje s neke porušene tvrđave za koju je tvrdio da je u veoma lošem stanju i da je od ranije srušena. Ja sam mu rekao da može ako mu to dozvole i druge nadležne institucije" - kazao je Ćuk.

S druge strane, proslavljeni režiser kaže da je dobio odobrenje.

"Da se prvo razumemo, to nije tvrđava, već dva preostala zida jedne austrougarske karaule. Ja i moja ekipa smo zbog izgradnje Andrićgrada pokupovali skoro sve stare kamene kuće po Hercegovini kako bismo obezbedili kvalitetan kamen za naš projekat. Takođe smo molili predsednika opštine Trebinje da uzmemo kamen i s tog lokaliteta i on nam je to dozvolio. Cela halabuka koja se sada diže je zato što neki ljudi iz Sarajeva žele samo da žare oganj. Pa to je patološka mržnja prema našem renesansnom projektu! Ideja je bila da taj kamen samo premestimo s tog mesta i ugradimo ga u jedan novi spomenik" - kaže naš proslavljeni reditelj.

Izvor: Alo
Foto: Alo

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>